Вијести

Бошњаци сад тврде да су у Сарајеву хиљаде српских цивила страдале од српских граната

МИРСАД ТОКАЧА МУТИ ВОДУ ТВРДЊОМ ДА СУ У РАТУ СТРАДАЛЕ САМО 2.000 СРПСКИХ ЦИВИЛА

Мирсад Токача

  • Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад КОЈИЋ: Према нашим прелиминарним подацима, у рату је страдало 29.070 Срба, од чега 6.313 цивила. Само у Сарајеву су припадници тзв. Армије БиХ и бошњачких паравојних формација убили 2.562 српска цивила и за сваку жртву имамо све податке. Токачине тврдње су класично политикантство и злонамерно извртање чињеница
  • Председник Савеза логораша РС Бранислав ДУКИЋ:  То је невероватан безобразлук и цинизам. По Токачиној замисли, испада да су српски старци, жене и деца, које су Орићеви зликовци побили око Сребренице и широм Подриња сви одреда били војници. То је та суманута логика и изругивање српским жртвама због које помирење у БиХ није могуће

ДИРЕКТОР Истраживачко-документационог центра (ИДЦ) из Сарајева Мирсад Токача тврди је да је у протеклом рату од руке бошњачких и хрватских снага страдало једва 2.000 српских цивила.

Токачине тврдње, које је изнео у интервјуу за један бошњачки портал, изазвале су згражавање код представника удружења српских жртава из протеклог рата.

Наводе контроверзног директора ИДЦ, који се прошле године политички активирао у екстремно десној бошњачкој Странци за БиХ, оштро демантују и у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Из тог центра подсећају да је, према прелиминарним и непотпуним резултатима њиховог вишегодишњег истраживања, којима су прикупљени подаци о српским жртвама из протеклог рата, само на подручју сарајевско-романијске регије од стране бошњачких војних и паравојних формација убијено више од 2.500 српских цивила.

С друге стране, Токача је у поменутом интервјуу устврдио да је укупан број страдалих српских цивила у рату нешто већи од 4.000, те да је од тог броја, према његовим речима, око 2.000 погинуло од „српских граната”.

– Код њих (Срба) је 20.775 војника страдало и 4.178 цивила. У ових 4.178 цивила морате имати у виду да је само у Сарајеву готово 2.000 цивила страдало од граната приликом опсаде. Дакле, и тај детаљ је врло интересантан, јер нису жртве које су страдале као цивили у борбеним дејствима или као „резултат” ратних злочина – рекао је Токача.

Он је, с друге стране, устврдио и то да су код Бошњака више од 50 одсто од укупно 62.000 погинулих били цивили.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић за „ЕуроБлиц” каже да су резултати истраживања Токачиног ИДЦ препуни грешака и озбиљних методолошких мањкавости.

– ИДЦ је велики број жртава евидентирао без матичних бројева, основних личних података, начина и места страдања. Према прелиминарним подацима нашег центра, у рату је страдало 29.070 Срба, од чега 6.313 цивила. Само у Сарајеву су припадници тзв. Армије БиХ и бошњачких паравојних формација убиле 2.562 српска цивила и за сваку жртву имамо све податке. Токачине тврдње су класично политикантство и злонамерно извртање чињеница – каже Којић.

Коментаришући тврдње директора ИДЦ да је само око 2.000 српских цивила у протеклом рату страдало од руке бошњачких и хрватских снага, председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић каже да је ту реч о невероватном безобразлуку и цинизму.

– По Токачиној замисли, испада да су српски старци, жене и деца, које су Орићеви зликовци побили око Сребренице и широм Подриња сви одреда били војници. То је та суманута логика и изругивање српским жртвама због које помирење у БиХ није могуће – сматра Дукић.

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/skandalozno-prekrajanje-istorije-iz-sarajeva-tokaca-drasticno-umanjio-broj-ubijenih/32zpws1

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар