Вијести

Брђанин након 23 године проведене у затвору стигао у Бањалуку

АЂИЈУС МУ НЕКОЛИКО ПУТА – ИАКО ЈЕ ИСПУНИО УСЛОВЕ - ОДБИЈАО ЗАХТЈЕВЕ ДА БУДЕ ОСЛОБОЂЕН ПРИЈЕ ВРЕМЕНА
  • У Шевенинген пребачен из затвора у Данској 14. септембра прошле године. Данска обавијестила суд у Хагу да је Брђанин испунио услове да га пусте на слободу и да више немају право да га држе у затвору

БИВШИ шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области (САО) Крајина Радослав Брђанин, којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, пуштен је на слободу из здравствених разлога, објавио је АТВ.

Брђанин је након 23 године проведене у затвору стигао у Бањалуку, гдје га је дочекало возило Хитне помоћи.

Њему је у неколико наврата предсједник суда Кармел Ађијус одбио захтјеве за пуштање на пријевремену слободу иако је Брђанин формално испунио услове.

Након пресуде Хашког трибунала Брђанин је казну служио у Данској, одакле је пребачен у притвор Хашког механизма за међународне кривичне судове из затвора у Данској 14. септембра прошле године.

Разлог за његово пребацивање је био тај што је Данска обавијестила суд у Хагу да је према свим њиховим законима Брђанин испунио услове да га пусте на слободу и да више немају право да га држе у затвору. Тада су поручили да он више у Данској не може да издржава казну јер би тиме прекршили његова људска права.

Он је у Шевенингену требало да остане све док управа Механизма за кривичне судове у Хагу не направи споразум са неком другом земљом у коју ће бити пребачен на издржавање остатка казне или да га пусте на слободу.

Брђанин је први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних дјелатности Републике Српске и потпредсједник Владе Републике Српске.

По увођењу вишепартијског политичког система постао је члан СДС-а. Изабран је 1991. за потпредсједника Скупштине заједница општине САО Крајине, а исте године изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Након рата, Брђанин је био предсједник Народне странке Републике Српске све до његовог хапшења у јулу 1999. године и одвођења у Хаг под оптужбом да је одговоран за злочине у Крајини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар