Вијести РС и матица

Брнабић: За Србију је кључно да Унмик остане на КиМ у несмањеном обиму и са истим мандатом

У БЕОГРАДУ РАЗГОВАРАЛА СА ЖАН-ПЈЕРОМ- ЛАКРООМ И КАРОЛИН ЗИЈАДЕ
  • Истакла да је УН за Србију најзначајнија међународна организација и да се ослања на њен утицај у погледу очувања изворних вриједности Повеље, а нарочито дијела о поштовању територијалног интегритета и суверенитета и Резолуције 1244 Савјета безбједности

ПРЕМИЈЕР Србије Ана Брнабић рекла је да су важне благовремене, адекватне и видљиве реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине.

Она је у разговору у Београду са подсекретаром УН за мировне операције Жан-Пјером Лакроом и шефом Мисије Унмика Каролин Зијаде у прилог томе навела низ примјера о инциденатима који повећавају напетости.

Рекла је да је за Србију од кључне важности наставак ангажмана Мисије Унмика у несмањеном обиму и са неизмијењеним мандатом, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је истакла да је УН за Србију најзначајнија међународна организација и да се ослања на њен утицај у погледу очувања изворних вриједности Повеље, а нарочито дијела о поштовању територијалног интегритета и суверенитета и Резолуције 1244 Савјета безбједности.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, она је рекла да је неопходно да Приштина испуни све преузете обавезе још из Бриселског споразума.

На састанку је било ријечи о учешћу Србије у мировним операцијама у свијету, као и наставку ангажмана Унмика на Косову и Метохији, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је рекла да Србија у континуитету пружа допринос свјетском миру, безбједности и поштовању међународног права учешћем у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Лакро је похвално говорио о доприносу Србије свјетском миру и безбједности учешћем у мултинационалним операцијама под мандатом УН које неријетко, како је оцијенио, подразумијевају и постојање непосредне опасности.

Зијаде је рекла да је сагласна да су пред Унмиком бројни изазови, као и да подржава наставак разговора у Бриселу да би се постигао конструктиван напредак.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар