Вијести Федерација/БиХ

Црнадак у Милану: Током 2018. у БиХ стигле 22.000 избјеглица и миграната – 4.000 траже помоћ

УПОЗОРИО ДА СЕ БЕЗ РЕШЕЊА ПРОБЛЕМА МИГРАНАТА НЕМА БЕЗБЈЕДНОСТИ У БиХ И РЕГИОНУ

МИНИСТАР иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак изјавио је данас у Милану да се о безбједности у БиХ и региону не може говорити без спомињања проблема миграција.

„У БиХ је ове године стигло 22.000 избјеглица, тражилаца азила и миграната, од којих 4.000 тренутно тражи хуманитарну помоћ, што ствара тешке терете за капацитете у БиХ“, рекао је Црнадак, који учествује на 25. састанку Министарског савјета ОЕБС-а.

Црнадак је рекао да је, захваљујући финансијским средствима Европске уније, већина миграната збринута и смјештена у објекте, али да је потребна додатна помоћ и смјештај.

Он је поздравио напоре италијанског предсједавања ОЕБС-у да тему сарадње на рјешавању проблема миграната у медитеранском региону стави у фокус свог једногодишњег предсједања, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је нагласио да Босна и Херцеговина даје велики значај унапређењу сарадње са сусједима, посебно на заједничком путу ка чланству у ЕУ и додао да ће БиХ наставити дијалог и сарадњу с ОЕБС-ом и свим земљама чланицама.

У обраћању министрима спољних послова земаља чланица ОЕБС-а, на пленарном засједању, Црнадак је истакао да је и ова година у свијету обиљежена оружаним сукобима, политичким тензијама, екстремизмом, тероризмом, миграцијама, сајбер пријетњама и организованим криминалом који нарушавају друштвени и привредни напредак и развој, те да због тога, ОЕБС има обавезу да и даље буде важна платформа за рјешавање и расправу о наведеним изазовима.

Црнадак ће се у петак у Милану састати са представником ОЕБС-а за слободу медија Харлемом Десиром.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар