Вијести РС и матица

Дачић: Србија ништа није изгубила потписивањем Бриселског споразума

„ЗАТО БИ БИЛО НЕОДГОВОРНО ДА ОПОЗОВЕ СВОЈ ПОТПИС“
  •  „Европска унија је показала да је њен ауторитет – када је реч о спровођењу Бриселског споразума – практично раван нули и у том смислу се поставља питање сврсиходности даљих преговора са Приштином

БИЛО би неодговорно да Београд повуче потпис са Бриселског споразума, иако је тешко имати неки споразум који предвиђа формирање Заједнице српских општина, а који се не поштује, каже предсједник парламента Србије Ивица Дачић који је прије осам година био потписник тог споразума.

Он је за К1 рекао да Београд неће повлачити никакве потезе који су можда и логични и разумни „у смислу наше љутње због тога што није реализован Бриселски споразум“, јер би то, каже, било неодговорно и нагласио је да Србија жели да буде конструктивни фактор.

„Бриселски споразум је управо и потписан због тих одредби које се тичу формирања Заједнице српских општина. Сигурно је да никоме није ни падало на памет да ће доћи године када не само да имате игнорисање, него и одбијање Приштине да прихвати тај споразум“, казао је Дачић.

Навео је да нема сумње да би Кетрин Ештон, да је остала на мјесту високе представнице ЕУ, а која је потписник у име ЕУ, наметнула питање одговорности због тога што се неке ствари из тог споразума не реализују.

Он је рекао и да је Ештон представљала одређени ауторитет и у ЕУ, али и у односима са САД и да смо имали ту несрећу да је она „промењена“ практично на истеку године послије потписивања Бриселског споразума.

Нагласио је да је ауторитет који је имала Ештон нарушен у наредним годинама када је висока представница била Федерика Могерини, јер иза ње нису стајале неке од најјачих земља у Европи.

Али, то нас не би требало да занима. Нас занима аутортитет ЕУ. Ако је Кетрин Ештон то потписала као гарант у име ЕУ, онда није проблем Србије ко ће бити високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику“, казао је Дачић.

Сматра да Европску унију треба да брине питање какав уопште има ауторитет када је ријеч о спровођењу Бриселског споразума.

„Тиме су потврдили да је њихов ауторитет практично раван нули и у том смислу се поставља питање сврсиходности даљих преговора са Приштином“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је Бриселски споразум по многим стварима био од великог значаја управо због тога што смо први пут стекли право да Срби на КиМ могу да се организују у оквиру ЗСО.

Навео је да је саставни дио споразума да оружане снаге Приштине или „било како да се оне зову“ не могу да долазе на сјевер КиМ без сагласности Кфора, који о томе онда обавјештава предсједнике српских општина, као и да командант полиције на сјеверу треба да буде Србин.

Дачић је рекао да Београд ништа није изгубио тиме што је потписао Бриселски споразум, јер су, каже, послије тога отпочели преговори о чланству Србије у ЕУ.

„То је била директна последица потписивања Бриселског споразума“, подсетио је.

Нагласио је да Београд има легитимно право да инсистира од свих на примјени Бриселског споразума, али је додао да се поставља питање да ли без ауторитета ЕУ „Приштини то уопште пада на памет“.

Казао је и да је запрепашћујући толерантни однос ЕУ која је гарантовала испуњавање тог споразума, а да притом не сматра да је потребан било какав притисак да се Бриселски споразум примјени.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар