Вијести

Дарко Младић: Апсурдно је што Хашки механизам не пушта оца на лечење у Србији

„ОДОБРАВАЊЕ ОДБРАНИ САМО ДВА ДОДАТНА МЕСЕЦА ЗА ПИСАЊЕ ЖАЛБЕ – ТО ЈЕ СКАНДАЛОЗНО МАЛО“
  • „Највероватније ће морати поново да иду лекари код њега да га прегледају… Након тога ће поново бити поднет захтев за преиспитивање одлуке да се генералу не дозволи пуштање на привремену слободу ради лечења“

ОДБРАНА генерала Ратка Младића сматра да је скандалозно то што је за само два мјесеца продужен рок одбрани за предају жалбе на осуђујућу првостепену хашку пресуду, као и да је апсурдна одлука Хашког механизма да сакрије под велом тајне одбијање захтјева да се Младић пусти на привремену слободу у Србију ради лијечења, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

Он каже да ће одбрана наставити борбу да спаси генерала и да га извуче на лијечење, те да ће размотрити садашњу процедуру и да ли је потребна нова или не.

„Углавном, они су одлуку у вези са одбијањем захтева за лечење сакрили под велом тајне. Једноставно више не могу да издрже критику јавности за такве одлуке и сакрили су се иза тајности да не би могла да се коментарише. Само могу да кажем да је та одлука апсурдна, али не могу детаљније да је коментаришем, јер је проглашена за тајну“, рекао је Дарко Младић.

На питање да ли ће одбрана поново тражити да се преиспита оваква одлука суда, он је навео да не зна шта одбрана процедурално има на располагању, пошто је ово било тражење преиспитивања одлуке.

„Мислим да ћемо прећи на то да поново покренемо ту процедуру. Можда ће поново отићи лекари код генерала. Углавном, видећемо шта су даље могућности, али највероватније да ће морати поново да иду лекари код њега да га прегледају“, рекао је Дарко.

Он је додао да ће се тек након тога поново поднијети захтјев за преиспитивање одлуке да се генералу не дозволи пуштање на привремену слободу ради лијечења.

Када је ријеч о одобрењу суда да се одбрани генерала Ратка Младића за само два мјесеца продужи рок за предају жалбе на осуђујућу првостепену пресуду, Дарко каже да је то скандалозно мало.

„То је рок до почетка и то је мало. То је скандалозо мало. Људи толико имају посла… То је очигледно опструкција одбране да на прави начин поднесе жалбу“, рекао је Дарко Младић.

Он је навео да је одбрани потребно више од шест мјесеци да припреми жалбу, како би била на прави начин написана, те да се види шта је све погрешно написано у пресуди.

Хашки трибунал је у новембру 2017. године изрекао првостепену пресуду генералу и ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу и осудио га на доживотну казну затвора.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар