Вијести РС и матица

Ђурић Стејт департману: Са којим правом изједначавате Србију са Приштином?

У ИМЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ УПИТАО: ГДЕ ЈЕ И КАДА СРБИЈА НЕКОГА ПРОВОЦИРАЛА И УВОДИЛА БАРИЈЕРЕ?

ДИРЕКТОР Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић изјавио је данас да би од Стејт департмана САД волио да добије објашњење „где и када је Србија провоцирала некога или уводила баријере било коме“.

Ђурић је то навео реагујући на наводе Стејт департмана да америчке власти настављају да подржавају дијалог у којем посредује Европска унија (ЕУ) и нормализацију односа Србија-Косово, али да „Београд и Приштина морају да уклоне препреке, избегну провокације и врате се преговорима“.

„Знамо да САД подржавају независност АП Косова и Метохије, али то није оправдање за уравниловку и изједначавање Србије са Приштином које је увела антицивилизацијске таксе, блокирала дијалог, 2.252 дана блокира ЗСО и честим насилним акцијама дестабилизује ситуацију на терену“, навео је Ђурић у писаној изјави.

Оцијенио је да управо због „оваквих изјава, косовски премијер Рамуш Харадинај тражи да САД буду једини посредник, а минира скупове попут самита у Паризу“.

„Поштујемо свачији став, али за улогу у решавању проблема потребан је избалансирани, а не навијачки приступ. Ако овако мисле да натерају Приштину да укине таксе, настави дијалог и понаша се одговорно, боље да одмах одустану, пре но што још штете буде причињено“, рекао је Ђурић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар