Вијести

Додик од Салкића затражио да подноси извјештаје о трошковима, а он опет о „прогону Бошњака“

НАЈАВИО ВЛАСТИТО ОБРАЋАЊЕ НЕДЕЈТОНСКИМ СТРУКТУРАМА – УСТАВНОМ СУДУ И ТУЖИЛАШТВУ БиХ
  • Упозорен да ће се ‘сви настали трошкови неусаглашених активности сматрати приватним трошковима и неће се рефундирати из буџета Службе предсједника Републике’
  • БОШЊАЦИ, ТО САМ ЈА: „Потпуно разоткривен у своме сецесионистичком и милитантном дјеловању, Милорад Додик се сада на потпуно нецивилизацијски начин, кршећи уставна права Бошњака као конститутивног народа, обрачунава са изабраним политичким представником, који у институцијама бх. ентитета РС представља Бошњаке“ – написао је Салкић

РАМИЗ Салкић, потпредсједник Републике Српске оштро је реаговао на „најновије уцјене и притиске од стране Милорада Додика, предсједника РС“ те навео да је Додик још једном дотакао политичко дно.

У саопштењу из Салкићевог кабинета наводи се да након што је Додик прошле седмице Салкићу, уз јавно изречене пријетње, поручио да се „сам дисциплинује“ и „припази шта прича“ данас на Салкићеву адресу је стигла „инструкција којом актуелни режим жели потпуно ограничити рад потпредсједника“.

„Од Салкића се захтијева да убудуће мора о сваком свом кораку ‘писмено обавјештавати Кабинет предсједника’. Под тим подразумијева ‘планиране састанке и предвиђене теме, путовања са образложеном сврхом, планирана јавна иступања и друге планиране активности’. Уколико се не поступи у складу са инструкцијом, наведено је у Инструкцији ‘сви настали трошкови неусаглашених активности сматраће се приватним трошковима и неће се рефундирати из буџета Службе предсједника Републике'“, стоји у саопштењу.

Тим поводом Салкић је изјавио да „Додиков режим већ годинама проводи отворену дискриминацију Бошњака, кршећи њихова људска права и слободе“.

„Свједоци смо вишегодишњег систематског изоловања припадника овога народа, иако су Бошњаци конститутиван народ, који има потпуно иста уставна права као и Срби и Хрвати. Излазећи из ове фазе, у којој је све скоро очишћено од Бошњака, Додиков режим сада улази у сасвим нову, веома озбиљну фазу, у којој жели да полицијским методама цементира резултате етничког чишћења, које је проведено током рата. Политичким потезима, дискриминацијом при запошљавању, забраном босанског језика и образовања, етничко чишћење је настављено и у миру. Потпуно разоткривен у своме сецесионистичком и милитантном дјеловању, Милорад Додик се сада на потпуно нецивилизацијски начин, кршећи уставна права Бошњака као конститутивног народа, обрачунава са изабраним политичким представником, који у институцијама бх. ентитета РС представљају Бошњаке“, наводи Салкић.

Према његовом мишљењу, Додик подузима све кораке како би ућуткао бошњачког потпредсједника и на тај начин спријечио откривање опасних намјера. Набавка дугих цијеви и најава сецесије Републике Српске озбиљна су пријетња дејтонском миру.

„Милорад Додик чини све како би спријечио изношење истине о стању у овом дијелу наше земље. Његова инструкција је до сада највећи удар на слободу политичког дјеловања потпредсједника ентитета. Међутим, потпуно је јасно да је Додик у свом хаотичном обрачуну са људима који не мисле као он потпуно изгубио компас. Он не бира начине и средства да би се обрачунао са свима који не мисле као он, наносећи немјерљиву штету грађанима и институцијама бх. ентитета РС. Свима је постало јасно да он наноси највећу штету угледу босанских Срба и бх. ентитету РС као и свим другим грађанима Босне и Херцеговине. То потврђује и чињеница да се налази на америчкој црној листи и да је изолован од стране најмоћнијих европских држава. Додик и његови послушници и истомишљеници требају знати да они нису моји послодавци. Нас су на изборима изабрали грађани да им служимо. Стога би Служба предсједника требала бити на располагању и потпредсједницима, што до сада није био случај. Позват ћу Службу предсједника и самог предсједника на одговорност због кршења Устава РС члан 97. који предвиђа заступљеност конститутивних народа. Позивам и овим путем тужилаштво да провјери наводе о кршењу Устава РС члан 97. и санкционише одговорне“, казао је Салкић.

(Анадолија)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар