Vijesti

Dodik: Srbi moraju imati državu i slobodu – ne smijemo odustati od Srpske i moramo je više voljeti

NA DUGOJ NJIVI KOD MODRIČE OBILJEŽENO 27 GODINA OD PROBOJA „KORIDORA ŽIVOT“
  • Milorad DODIK:  Proboj „Koridora života“ je dokaz da niko nije mogao da spriječi našu povezanost sa maticom Srbijom. Neprijatelji to i danas pokušavaju ali neće uspjeti
  • „Neprihvatljivo je da se BiH gradi na štetu Srba i da se pokušava razvlastiti srpski narod. Smrtonosni udarac Srpskoj mogu zadati samo oni među nama u smislu da podanički prodaju naš nacionalni interes drugima, ali to neće uspjeti“
  • Akcijom, koja je izvedena u skladu sa pravilima ratovanja, oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna vojna operacija završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda

NA DUGOJ Njivi kod Modriče obilježeno je 27 godina od proboja „Koridora života“.

Obilježavanju godišnjice ove najhumanije bitke Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske, ministri u Vladi Srpske, Duško Milunović i Vjekoslav Petričević, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je potom pred spomen-obilježjem služio parastos za 413 boraca poginulih u akciji „Koridor 92″.

Po završetku molitvenih obreda položeni su vijenci na spomen-obilježje. Uslijedilo je obraćanje zvaničnika, a potom umjetnički program u kojem su učestvovali glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Dodik: Samo jedinstvo naroda može sačuvati Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u na Dugoj Njivi da bez države za Srbe na ovim prostorima nema slobode i da samo jedinstvo naroda može sačuvati Srpsku.

Dodik je istakao da je vojna operacija „Koridor života“ bila veličanstvena i da su probojem koridora prije 27 godina ujedinjeni dijelovi Republike Srpske i Srbije, čime je spojen srpski narod.

„To je dokaz da niko nije mogao da spriječi našu povezanost sa maticom Srbijom. Neprijatelji to i danas pokušavaju ali neće uspjeti“, rekao je Dodik i dodao da je važno obilježavati dane borbe Srba na ovim prostorima za slobodu.

On je rekao da je neprihvatljivo da se BiH gradi na štetu Srba i da se pokušava razvlastiti srpski narod.

„Samo jedinstvo naroda može očuvati Srpsku i niko drugi. Smrtonosni udarac Srpskoj mogu zadati samo oni među nama u smislu da podanički prodaju naš nacionalni interes drugima, ali to neće uspjeti“, poručio je Dodik.

On je naglasio da treba vrednovati sve one koji se bore za srpsku slobodu koja nikada nije bila na štetu drugih naroda.

„Srpska će opstati samo na osnovu ljubavi naroda prema njoj jer je Republika neupitna“, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbima treba BiH koja će poštovati Srbe kao i druge narode, ali i njihov identitet karakter, tradiciju…

„U toj borbi za Srpsku je mnogo izazova iako je ona danas daleko sređenija i bez toga ne bismo izdržali borbu za svoja prava“, poručio je Dodik.

On je naveo da su Srbima nametnute mnoge stvari, od Suda do Tužilaštva, koji nedovoljno djeluju kada je riječ o procesiranju i odgovornosti Bošnjaka.

„Moramo imati veće povjerenje jedni u druge i imati velike i jake privrednike koji će napraviti jaka preduzeća i zaposliti naše ljude, jer niko ih neće zaposliti u pravom smislu riječi. Tako možemo da gradimo Srpsku, a nipošto na jeftinoj radnoj snazi. Radničke plate moraju biti veće kako bismo bolje živjeli. To i jeste ideja proboja koridora koji je temelj onoga što treba da radimo“, rekao je Dodik.

On je naveo da je na tom planu važno raditi velike infrastrukturne projekte koji pokazuju sposobnost Srpske da se razvija.

„Dok imamo povjerenja u institucije, imaćemo Srpsku. Niko nije važan personalno, važno je da narod zna i hoće. Neka žive Srbi, Srpska i Srbija i Srpska pravoslavna crkva. Ne smijemo odustati od Srpske i moramo je više voljeti“, rekao je Dodik.

Poginula 273 borca VRS i po 70 pripadnika MUP RS i Vojske Krajine

Direktan povod za akciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Vojna operacija „Koridor 92″ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim djelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Akcijom, koja je izvedena u skladu sa pravilima ratovanja, oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna vojna operacija završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Akciju „Koridor 1992″, koja je označena kao sudbonosna, izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv višestruko brojnijih vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, te po 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

I ove godine najavljen je marš 300 učesnika operacije „Koridor `92″ i građana iz Osječana kod Doboja, dug 12 kilometara, u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma u Skugriću kod Modriče sinoć je obilježno spajanje Istočno-bosanskog i Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je zvanično na Vidovdan 1992. godine iz okruženja deblokirano 1,5 miliona Srba iz zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Milunović:  Koridor života najveća uspješna borbena operacija VRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je u akciji „Koridor života“ srpska strana u jednom trenutku angažovala više od 54.000 vojnika i da je to bila najveća uspješna borbena operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Prijetila nam je humanitarna katastrofa“, rekao je Milunović novinarima.

Prema njegovim riječima, snage VRS i SAO Krajine dobile su bitku protiv hrvatsko-muslimanskih snaga, jer su se borile za svoje najbliže, ognjišta, čast i slobodu.

„Neprijatelj je bio osuđen na neuspjeh. Htjeli su da nam uzmu slobodu i teritorije, a i živote“, rekao je Milunović, koji je bio ranjen u proboju Koridora.

Milunović je rekao da su u akciji deblokade učestvovali VRS i snage SAO Krajine.

„Neprijatelj je imao od 20.000 do 25.000 vojnika, od čega je poginulo njih 1.261, dok su imali 6.250 ranjenih. VRS i snage SAO Krajine su imali 413 poginulih i 1.505 ranjenih“, rekao je Milunović.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar