Вијести

Додик у Дракулићу: Позивам Хрватску да призна геноцид над Србима у Другом свјетском рату

„ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА КРИВИ И КОМУНИСТИ – ЗБОГ СВОГ ОДНОСА ПРЕМА ЗЛОЧИНИМА НДХ“
  • Помену су присуствовали, премијер РС Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредсједником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик позвао је Хрватску, приликом одавања поште српским жртвама у Дракулићу, да призна геноцид који је почињен над Србима у Другом свјетском рату.

Додик је код Спомен-костурнице у Дракулићу присуствовао парастосу српским жртвама усташког покоља у овом бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

„Пројекат НДХ тог времена је био да се побију Срби и они су то ревносно радили. И то је нешто што је неподношљиво, нешто што је заборављено или није довољно осуђено“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је Дракулић само једно од мјеста на којима су убијани Срби и додао да су за те злочине поред НДХ криве и комунистичке власти због свог односа према злочинима НДХ

Додик је додао да је РС стабилна и мирна и да може обезбиједити миран сан свим грађанима.

Вукота Говедарица, предсједник СДС рекао је да је 20 вијек био вијек страдања Срба и да Дракулић свједочи каквих су размјера то били злочини.

„За десет сати побити 2.300 људи то значи сваке 20. секунде убијати не пиштољем и метком него сјекиром и крампом и маљем и камом. Не смијемо заборавити, али праштати као хришћани морамо“, рекао је Говедарица.

Он је рекао да се српски народ мора окренути будућности и проспаритету, и да заштити сваког човјека у РС тако што ће му бити обезбјеђена егзистенција и нада у достојанствен живот.

Осим Додика и Говедарице, помену су присуствовали, премијер РС Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредсједником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић.

Јутрос је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена Света литургија за невино убијене Србе чиме је и почело обиљежавање 76 година од усташког покоља Срба у Дракулићу и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Sluzen-parastos-za-2300-Srba-ubijenih-u-Drakulicu-bez-ispaljenog-metka/463406

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар