Vijesti Svijet

Erdogan: Mehmed Osvajač bio je lider i pravoslavnih hrišćana

NA ISTI TAS JOŠ DODAO: I MI IMAMO RIMSKU PRAVOSLAVNU CRKVU

PREDSJEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je sultan Mehmed Osvajač (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana, navodi list „Skai.gr“.

U svom obraćanju partijskim činovnicima, on je naglasio da će „džamija Aja Sofija biti otvorena za javnost, kao što su to Plava džamija i Sulejmanija“.

Erdoan je naveo da je „sultan Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih, on im je bio vladar… I mi imamo rimsku pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je bila džamija, zatim pretvorena u muzej i sad je ponovo postala džamija“.

Erdogan je potpisao 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej.

Prva muslimanska molitva biće održana u petak, 24. jula.

Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je uradila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom vijeku za vrijeme viznatijskog cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji.

(Sputnjik)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar