Вијести Свијет

Груевски се од скопског режима склонио у Мађарску и затражио азил

ОТКРИО ДА ЈЕ ПРОТЕКЛИХ ДАНА ПРИМИО „БЕЗБРОЈ ПРИЈЕТЊИ ПО ЖИВОТ“, АЛИ ДА НЕЋЕ ОДСТУПАТИ
  • Избор Мађарске је за Николу Груевског – послије политичког процеса који му је приређен – оптималан. Њемачка или Француска, рецимо, не би му дале уточиште. Путинова Русија сигурно би, али би га прогласили за „руског човјека“ или чак и „агента“. А власт Виктора Орбана је довољно суверена да може да му пружи заштиту која га неће `обиљежити` ни оптеретити ничим

БИВШИ македонски премијер Никола Груевски, за којим је у Македонији расписана потјерница, објавио је данас на Фејсбуку да се налази у Будимпешти и да је од власти Мађарске затражио азил.

У посљедњих неколико дана примио сам безброј пријетњи по живот. Ја сам сада у Будимпешти и затражио сам азил од мађарских власти“, пише на званичној Фејсбук страници Николе Груевског (facebook.com/Ngruevski), али за сада нема никаве потврде те тврдње.

Груевски је сада само посланик у Собрању, али је као бивши премијер и национални лидер поручио да ће увијек остати вјеран интересима Македоније и да никада неће одступити.

Министарство унутрашњих послова Македоније је јуче послије подне објавило потјерницу за Груевским јер се у законском року није јавио на издржавање казне затвора од двије године.

Груевски се, очито, привремено склонио од прогона америчког  режима у Скопљу. Свјетска историја је препуна таквих тактичких потеза.

А да је имао разлога да се склони – свједочи и јучерашње полицијско опкољавање сједишта ВМРО-ДПМНЕ у Скопљу. Са претресима и шиканирањима.

У свему су учествовали и неки припадници обезбјеђења македонске министарке одбране.

Могуће је да су налогодавци – који су му приредили класични политички процес – вјеровали да се Груевски крије у партијској централи у Скопљу.

Независно од свега, избор Мађарске је за Груевског оптималан. Њемачка или Француска, рецимо, не би му дале уточиште. Путинова Русија сигурно би, али би га прогласили за „руског човјека“ или чак и „агента“.

Власт Виктора Орбана је довољно суверена да може да му пружи заштиту која га неће `обиљежити` ни оптеретити ничим.

У сваком случају, на Фејсбук-страници Груевског пише:

„Во последните неколку денови примив безброј закани по мојот живот.

Јас сум во Будимпешта сега, и побарав политички азил од Унгарските власти.

Секогаш ќе останам верен на каузата на Македонија. Никогаш нема да отстапам“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар