Вијести РС и матица

Харадинај: Ако се Србији чека са признањем Косова – можемо и ми да чекамо

„И ЗВАНИЧНИЦИ ЕУ ГОВОРЕ ДА ФОРМИРАЊЕ ЗСО МОРА БИТИ У СКЛАДУ СА КОСОВСКИМ ЗАКОНИМА“

ПРЕМИЈЕР шиптарског Косова Рамуш Харадинај изјавио је да ће Заједница општина са српском већином бити формирана према Уставу и законима Косова.

„Чули смо и високе званичнике ЕУ када су рекли да се формирање ЗСО мора десити у складу са косовским законима“, казао је Харадинај за Радио телевизију Косова.

Он је додао да формирање ЗСО и признање независности Косова од Србије представљају два одвојена питања.

„То су одвојена питања. Прво се дешава на Косову и тиче се само Косова. Формирање ЗСО је питање које треба да се ријеши у складу са Уставом и законима Косова како предвиђа споразум. Док, питање признања држава мора бити обострано, оно се тиче и Србије и Косова“, изјавио је Харадинај.

Говорећи о нормализацији односа Приштине и Београда, Харадинај је казао да има још доста тога да се уради, али да је направљен велики корак ка тој нормализацији.

„Косово је доста урадило за права Срба, сада је вријеме за коначно помирење, политичко помирење, иначе то што се десило не може се заборавити нити опростити“, рекао је Харадинај и додао да је „признање задњи корак који се мора десити“ и да очекује да се то деси што прије, али – ако се Србији чека – да могу да чекају и они.

Истакао је да Србија не може у ЕУ без признања Косова и да се и због тога мора наћи „заједничко рјешење“.

На питање о либерализацији виза за Косово, Харадинај је рекао да је након ратификације Споразума о демаркацији са Црном Гором оптимиста по том питању.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар