Вијести Свијет

Хофбауер: Сада се дефиниције геноцида лако инструментализују у геополитичке сврхе

„ИНКРИМ9ИНИСАЊЕ САМО СРПСКЕ СТРАНЕ НЕ ОДРАЖАВА РЕАЛНОСТ РАТОВА И НИЈЕ ПРАВЕДНО“

ПОЛИТИКУ, а не правду, донијело је преношење дефиниције геноцида у руке међународних судова, истиче професор економије и друштвене историје са Бечког универзитета Ханес Хофбауер.

„Јер, поставља се основно питање: ко је тај који дефинише масакре или масовна убиства као геноцид?“, рекао је Хофбауер за „Вечерње новости“.

Он наводи да дефиниције геноцида лако могу бити инструментализоване у геополитичке сврхе и упозорава да се то и догађа.

Хофбауер, који је о овој теми написао научни рад „Правосуђе као наставак ратовања“, рекао је да је у ранијем законодавству ЕУ само у Њемачкој и Аустрији било предвиђено кажњавање порицања злочина над Јеврејима у Другом свјетском рату.

„Сада, ако неко каже да се у Сребреници није догодио геноцид, излаже се пријетњи кривичног прогона. ‘Масакри у Сребреници’ и то како их тумачимо користе се за криминализацију мишљења“, каже Хофбауер.

Он наводи да је ЕУ под притиском њемачког министра правде 2008. године драматично проширила „злочин другачијег размишљања“.

„До 2008, у Аустрији и Њемачкој било је кажњиво само негирање Холокауста, а онда је донесена Оквирна одлука Европског парламента којом се све чланице ЕУ обавезују да у року од пет година у своја законодавства уврсте кажњавање порицања геноцида и раних злочина.

„Конвенција УН о геноциду наглашава да није питање колико је људи убијено, него намјера да се угаси нека нација, етничка, расна или вјерска група. Инкриминисати само српску страну не одражава реалност ових ратова и то није праведно“, напомиње Хофбауер.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар