Вијести РС и матица

Хрватска да приведе правди наредбодавце и починиоце злочина над Србима З. Славоније

У БЕОГРАДСКОЈ ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА СЛУЖЕН ПОМЕН ЖРТВАМА ОПЕРАЦИЈЕ „БЉЕСАК“

ПАРАСТОСОМ у цркви Светог Марка у Београду, служеном погинулима и несталима у војно-полицијској акцији „Бљесак“ и полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен обиљежје у Ташмајданском парку, данас су обиљежене 23 године од страдања Срба у западној Славонији.

У тој акцији, према подацима Центра „Веритас“, 1. и 2. маја 1995. године погинуле су и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера, а међу несталима се воде још 133 особе, укључујући 59 мушкараца-цивила и 27 жена.

Против западнославонских Срба, са око 15.000 житеља и око 4.000 војника, кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

Снаге УН које су штитиле ту област су се повукле.

Од  148 ексхумираних, до сада је идентификовано 107 посмртних остатака. Међу жртвама је 56 жена, 11 особа до 18 и 75 особа преко 60 година старости.

Неколико дана касније Хрватска је заузела цијело подручје, а десетине хиљада Срба избјегле су у Републику Српску и у Србију.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије упутила је раније данас захтјев да надлежни органи Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у западној Славонији.

„Умјесто што, преко двадесет година, хрватски државни врх сваке године слави акцију ‘Бљесак’, цивилизовано, хумано и људски би било да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди“, наводи се у јавном захтјеву.

Како је наведено, без тога и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и другима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар