Vijesti Federacija/BiH

Incko: Nije vrijeme za ukidanje visokog predstavnika, ali jeste za promjenu Ustava BiH

TVRDI DA I SJEDINJENE DRRŽAVE I NJEMAČKA STOJE IZA BONSKIH OVLAŠĆENJA
  • Kada bude pozitivna procena političke situacije u zemlji i puna implementacija Dejtona, tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcepljenju

VISOKI predstavnik Valentin Incko izjavio je da SAD nisu izgubile interes za BiH, i dodao da je američka administracija tražila da se upotrebe bonska ovlaštenja ako bude bilo potrebe.

Govoreći o nedavnim sastankom s Metjuom Palmerom u Berlinu, Incko je rekao da „svaki put kada Palmer dolazi u BiH, dolazi kako bi pružio američku podršku“.

SAD nisu izgubile interes za BiH. Pored svih kriza u svijetu koje su mnogo krupnije od one u Bosni i Hercegovini, Palmer je našao vrijeme da dođe u BiH i ja sam mu zahvalan. Rekao je da će doći ponovo za tri, četiri sedmice“, rekao je Incko.

Na pitanje da li su razgovarali o zatvaranju OHR i reformi Ustava BiH Incko je odgovorio da još nije vrijeme za zatvaranje OHR, ali da za reformu Ustava BiH – jeste.

Kada bude pozitivna procjena političke situacije u zemlji i puna implementacija Dejtona, tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcjepljenju“, tvrdi visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Upitan da li će koristiti bonska ovlaštenja, Incko je rekao da je, prilikom njegovog prošlog boravka u Savjetu bezbjednosti UN, američka administracija eskplicitno rekla da se upotrebe bonska ovlaštenja, ako bude potrebne, a da su to tražili i NJemci.

Ja sam pristalica da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom dođe do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražiće se upotreba bonskih ovlaštenja, ne zbog nas, nego zbog interesa naroda. Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlaštenja je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena“, rekao je, između ostalog, Incko za televiziju „N1“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar