Вијести

„Источна алтернатива“ поднијела притив Инцка кривичну пријаву

НЕ САМО ЗБОГ ПРИЈЕТЊЕ ДА ЋЕ НАМЕТНУТИ ЗАКОН ПРОТИВ „НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА“
  • Предсједник ИА Војин ПАВЛОВИЋ: Уколико буде тај закон наметнут, БиХ и окружење неће бити пасивни и могуће је изазивање сукоба и сматрамо да Инцко, због угрожавања мира, треба да одговара иако има дипломатски имунитет“

ПРЕДСЈЕДНИК Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске Војин Павловић поднио је Основном суду у Сребреници кривичну пријаву против високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка због његове најаве наметања закона о забрани негирања геноцида, чиме, како је наведено, крши Устав и законе БиХ.

Павловић је рекао да најављеним наметањем тог закона Инцко „чини један од највећих злочина – злочин против мира“.

Уколико буде тај закон наметнут, БиХ и окружење неће бити пасивни и могуће је изазивање сукоба и сматрамо да Инцко, због угрожавања мира, треба да одговара иако има дипломатски имунитет“, поручио је Павловић.

Он каже да „Источна алтернатива“ жели да из Сребренице поручи да ће, уколико дође до наметања тог закона, подићи народ на ноге по узору на Србе у Црној Гори.

„Ми не желимо сукобе и рат него стабилну и јаку Републику Српску“, истакао је предсједник „Источне алтернативе“.

Павловић сматра да Инцко својим бахатим односом, спроводећи замисли Бењамина Калаја о јединственој босанској нацији, жели да српски народ уништи и протјера из БиХ наметањем закона којим може бити свако оптужен за изношење мишљења или утврђивање истине о ратним страдањима.

„Нема више ћутања! Сва дозвољена правна средства биће употријебљена за одбрану Републике Српске“, поручио је Павловић.

У пријави за покретање кривичне тужбе против Инцка тражи се да надлежни органи спроведу истрагу и утврде ко стоји иза наметања тог закона и да Инцко одговара по међународним законима за изазивање сукоба.

„Источна алтернатива“ тражи и преиспитивање Инцковог односа и прећутног одобравања дјеловања терористичких исламистичких организација у БиХ које сију смрт у Европи и свијету.

У пријави се од правосуђа тражи да саслуша Инцка у вези са прикривањем доказа о злочинима које су муџахедини починили над српским народом од 1992. до 1995.године.

„Источна алтернатива“ захтијева да правосуђе што хитније спроведе истрагу због сталног притиска ОХР-а на Републику Српску и да Инцко са сарадницима буде проглашен непожељном особом у Српској и БиХ, а да се средства за рад ОХР-а усмјере за борбу против ковида-19.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко недавно је најавио да је спреман да неметне закон о забрани негирања геноцида уколико не буде усвојен до 11. јула наредне године.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар