Вијести

Караџић телефонски из Хага: У Црној Гори је много више Срба од оних који не смију да кажу да су Срби

КРАЈИШНИК У ПОДГОРИЦИ: СРПСКА ЈЕ СТВОРЕНА НА ЖРТВИ НАРОДА, АЛИ И БОЖЈОМ ВОЉОМ
  • Момчило КРАЈИШНИК на трибини у Српској кући: Срби су од 19. до 21. вијека имали више устанака. Чак четири, а овај посљедњи створио је српску државу Републику Српску са оне стране Дрине, што се први пут десило и због тога је морамо чувати, иако је она неуништива… Драго ми је што Срби који живе ван простора бивше Југославије гледају на Србију, али и Републику Српску, као на матицу
  • Радован КАРАЏИЋ не само окупљенима још рекао: Све што је вриједно рађа се у крви, тако је са дјететом и државом. Уколико хоћеш да је дијете и држава твоја, ти мораш да је правиш сам. Црна Гора је на Берлинском конгресу увећана пет пута и припојене су јој територије Васојевића, Дробњаци, Кучи, Пипери, све српски крајеви и можемо ли ми бити нешто друго када смо тако дуго били Срби?“

ПРВИ предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник рекао је да је Република Српска створена на жртви српског народа, али и Божјом вољом јер није било лако издржати све нападе на Српску.

Крајишник је на трибини у Српској кући“ у Подгорици истакао да Републике Српске не би било да није било њеног првог предсједника Радована Караџића и Српске демократске странке.

Он је на трибини говорио о мало познатим и пресудним догађајима за стварање Републике Српске.

Венс-Овенов план није предвиђао постојање Републике Српске и због тога смо тада одбили приједлоге свјетских моћника, али и наше браће из Србије и Црне Горе. Република Српска је настала онда када су муслимани одлучили да на својој сједници прогласе независну БиХ, а ми нисмо имали избора него да прогласимо своју државу“, рекао је Крајишник.

Он је подсјетио да су Срби од 19. до 21. вијека имали више устанака.

Чак четири, а овај посљедњи створио је српску државу Републику Српску са оне стране Дрине, што се први пут десило и због тога је морамо чувати, иако је она неуништива“, рекао је Крајишник.

Крајишник, који је предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске“, рекао је да је Српска кућа“ велелепно здање, дар српског народа Подгорици, у коме се окупљају Срби и одржавају манифестације“.

Он је истакао да је сарадња Асоцијације Ствараоци Републике Српске“ и Српског националног савјета Подгорице резултат сусрета удружења Срба из региона, подсјећајући на удружења из Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Албаније и Републике Српске.

На тим сусретима размјењујемо информације и заузимамо заједничке ставове. На једној од посљедњих сједница заузели смо став да се донесе акт којим се прописује норма да сва наша дјеца имају један буквар и залажемо се за заштиту ћирилице и повезивање Срба региона са матицом Србијом“, рекао је Крајишник.

Он је изразио задовољство чињеницом да Срби који живе ван простора бивше Југославије гледају на Србију, али и Републику Српску, као на матицу.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који се телефонским путем укључио у трибину из Хага, рекао је да су Црна Гора и Србија увијек биле једно и да је опасно играти се са идентитетом.

Он је поручио не само окупљенима на трибини да не брину за Црну Гору јер у њој живи више Срба него што се тренутно декларише:

– Све што је вриједно рађа се у крви, тако је са дјететом и државом. Уколико хоћеш да је дијете и држава твоја, ти мораш да је правиш сам. Црна Гора је на Берлинском конгресу увећана пет пута и припојене су јој територије Васојевића, Дробњаци, Кучи, Пипери, све српски крајеви и можемо ли ми бити нешто друго када смо тако дуго били Срби? Опасно је играти се са идентитетом и опасно је мислити да си нешто друго када ниси то друго и љут си на оне који су остали оно што јесу. У Црној Гори је много више Срба од оних који не смију да кажу да су Срби.

Први предсједник Републике Српске у наставку је указао и упозорио:

Сукоби између Србије и Црне Горе били су само династички, они су се свађали, али народ је остао један. Ми, Срби из Црне Горе, напунили смо Србију и она је од нас настала. Треба бити благ према онима који неће да буду Срби и све ће то доћи у ред, али је опасно играти се са нечим што настаје 1000 година. Треба им опростити и биће то у реду једног дана“.

Академску трибину организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар Свети Сава“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар