Вијести

Којић: Одликовање 103. бригади ХВО – додатно понижење за њене српске жртве

ПОЧИНИЛА ЈЕ СТРАШНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ДЕРВЕНТИ И ПОДРУЧЈУ ПОСАВИНЕ

МИЛОРАД Којић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, изјавио је да је додјела одликовања 103. бригади Хрватског вијећа одбране, која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине, директна увреда за све жртве и њихов породице.

– Управо тај данашњи чин, и то дан уочи обиљежавања страшног злочина над Србима у Сијековцу, додатно понижава српске жртве. Злочином у Сијековцу, који је почињен крајем марта 1992. године, послата је јасна порука Србима шта их чека, јер је тај злочин, након убиства српског свата у Сарајеву, био и окидач сукоба у БиХ и чин агресије Хрватске војске на Републику Српску – истакао је Којић за Срну.

Он је додао да је данас, умјесто осуде злочина над Србима у Посавини, која је 1992. године била град логора, уручена награда злочинцима.

– Такве поруке шаљу лошу слику и само продубљују подијељеност у цијелом региону. Сви треба да осуде злочине без обзира на то ко их је починио и да се крене путем помирења, а не да се злочинци награђују – рекао је Којић, подсјетивши да је у логорима у Посавини велики број Срба прошао страшне тортуре, а многима од њих ни данас нису пронађене кости.

Он је навео да су демократија и слобода говора данас још једном демонстрирани у Републици Српској, додавши да у ФБиХ и Хрватској не постоји локална заједница гдје би овакав образац понашања од српских представника био прихваћен и остао без реакције.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар