Вијести Свијет

Конте поднио оставку и оптужио Салвинија да тражи „потпуну власт“ као Мусолини

МАТЕО САЛВИНИ ТРЕНУТНО ИМА ПОДРШКУ 34 ОДСТО ИТАЛИЈАНСКИХ БИРАЧА
  • Могући исходи: нова владајућа коалиција око Покрета Пет звјездица, нова већина око Лиге Матеа Салвинија и – ванредни избори у октобру или новембру

ИТАЛИЈАНСКИ премијер Ђузепе Конте изјавио је данас у Сенату да подноси оставку пошто је Лига, предвођена министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем, одлучила да ускрати подршку његовој влади.

Конте је тим потезом спријечио гласање о повјерењу влади које се очекивало данас, 12 дана пошто га је затражио Салвини, који је и замјеник премијера.

Прије него што је објавио да подноси оставку, Конте је казао да Салвинијева одлука „има велике посљедице по земљу и њену економију“.

У горњем дому парламента Италије, Конте је навео и да ће касније током дана званично обавијестити предсједника Италије Серђа Матарелу о одлуци да поднесе оставку.

„Ова влада се завршава овдје“, казао је Конте.

Контеова оставка неће аутоматски довести до ванредних парламентарних избора.

Матарела може да затражи од Контеа да покуша да пронађе алтернативну већину у парламенту или да прихвати његову оставку и покуша да нађе неког другог лидера који би могао да окупи нову владајућу коалицију, без расписивања избора.

Ако формирање нове коалиције не буде могуће, Матерала може да распусти парламент, што би водило расписивању ванредних парламентарних избора, који би најраније могли да буду одржани у октобру.

Салвинијева Лига тражи ванредне изборе, што подржавају партија Напријед Италија бившег дугогодишњег премијера Силвија Берлусконија и крајње десна странка Браћа Италије.

Досадашњи коалициони партнер Лиге, Покрет пет звјездица, наводно преговара о формирању нове владе с опозиционом странком лијевог центра, Демократском партијом. Ако би ти разговори били успјешни, Салвинијева Лига била би уклоњена из владе.

Објављујући оставку, Конте је рекао и да је Салвини „неодговоран“ и да је оборио владајућу коалицију још 8. августа.

„Суштина демократије је да грађани гласају, али неодговорно је тражити од њих да гласају сваке године. Умјесто кризе, Италији је потребно хитно доношење мјера за привредни раст и инвестиције“, казао је Конте.

Салвини се води личним, а чак не ни партијским интересима, пошто покушава да искористи сопствену популарност, навео је Конте. Према анкетама, Салвини има подршку 34 одсто бирача.

Он је критиковао Салвинија и због непоштовања прописа и институција и што позива присталице на улицу да га подрже.

Конте је посебно замјерио Салвинију што тражи „потпуну власт“, што је 1922. године тражио и добио Бенито Мусолини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар