Вијести

Крајишник: Караџић је историјска личност коју данашња хашка пресуда шаље у легенду

„ПРВИ ПРЕДСЈЕДНИК РС НИЈЕ НИ ЗАГОВАРАО, НИ ПОДРЖАВАО НИТИ САМ ЧИНИО ЗЛОЧИНЕ“
  • „Осуда на доживотну казну затвора је страшна и никоме неће донијети корист, а донијеће много штете у БиХ. Изненађује ме да ниједан дио његове жалбе није уважен. То је погубно. Имао сам оптимизам да ће Механизам показати више објективности и да ће имати храбрости да донесе одлуку која је адекватна“

ПРВИ предсједник Републике Српске Радован Караџић није заговарао, ни подржавао, ни вршио злочине, већ је он историјска личност коју данашња пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу шаље у легенду, изјавио је први предсједник Народне скупштине Српске Момчило Крајишник.

Он сматра да је другостепена пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу којом је Караџић осуђен на доживотну казну затвора страшна и да она никоме неће донијети корист, а донијеће много штете у БиХ.

„Изненађује ме да ниједан дио његове жалбе није уважен. То је погубно. Имао сам оптимизам да ће Механизам показати више објективности и да ће имати храбрости да донесе одлуку која је адекватна. У данашњем времену, када је Хашки трибунал у питању, тешко је да дођемо до правде и истине“, изјавио је Крајишник Срни.

Крајишник је подсјетио да је и он актер скоро свих активности у којима је у рату учествовао Караџић, наглашавајући да може са сигурношћу да тврди да Караџић није ни заговарао, ни подржавао, нити вршио злочине.

„Караџић је историјска личност, а оваква пресуда га, у ствари, шаље у легенду. Тако је суђено – да без жртве нема ни славе“, истакао је Крајишник.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар