Вијести

Крајишник: Проблеме у БиХ прави то што нема бошњачког ентитета

ПРВА ВЕРЗИЈА КУТИЉЕРОВОГ ПЛАНА ПРЕДВИЂАЛА ТРИ НАЦИОНАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ

ПРОБЛЕМИ у БиХ постоје, не због тога што нема хрватског ентитета, већ зато што не постоји бошњачки ентитет, сматра први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник.

Крајишник је подсјетио да се делегација Српске половином фебруара 1992. године вратила из Лисабона, гдје је договорена прва верзија Кутиљеровог плана, позната као Лисабонски принципи, којом је предвиђено да ће БиХ бити конституисана у три националне јединице.

„Постигли смо начелни споразум који је у суштини био само нешто непрецизнији  него званични Кутиљеров план из половине марта те године. Међутим, када се наша делегација вратила из Лисабона, видјели смо да се на муслиманској страни ствара атмосфера да тај договор буде поништен“, рекао је Крајишник за „Глас Српске“.

Према његовим ријечима, знало се да је за 29. фебруар и 1. март 1992. године заказан референдум о независности БиХ, те да је Скупштина српског народа одлучила да усвоји Устав у којем је стајало да „Република може ступати у заједнице са државним творевинама других конститутивних народа БиХ“, што је у складу са Лисабонским принципима.

Говорећи о томе да је у члану три Устава стајало да се „Република налази у саставу савезне државе Југославије“, Крајишник је рекао да је то било мудро рјешење јер су, како је нагласио, Срби показали да неће из Југославије док не буде ријешено питање БиХ.

„То је значило и да не затварамо врата за то да Република Српска данас-сутра може да се удружи са другим двјема националним заједницама у БиХ, што је било у складу са Лисабонским принципима и Кутиљертовим планом“, навео је Крајишник.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар