Вијести Свијет

Курц југ ЕУ назвао „земљама са уништеним системима“

ЗА ПРИМЈЕР НАВЕО ИТАЛИЈУ И УПОЗОРИО ДА НОВАЦ КОЈИ ЕУ ДАЈЕ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ МОЖЕ - НЕСТАТИ
  • У Бриселу се тренутно преговара о оснивању фонда за обнову од 750 милијарди евра, које би ЕУ обезбиједила кроз заједничко задуживање, али и о вишегодишњем финансијском оквиру од више од 1.000 милијарди евра

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц, поводом расправе на Самиту ЕУ о фонду за обнову, назвао је јужне сусједе „државама којима су системи уништени“.

Аустрија се противи да новац, који је ЕУ узела као кредит, без икаквих условљавања да земљама које су најпогођеније корона кризом.

„Ако тај новац не буде био искоришћен за инвестиције у будућност, ако не буде био повезан са потребним реформама у државама, које имају разорене системе, или велике проблеме, онда ће све то нестати“, упозорио је канцелар на конференцији за новинаре.

У дневнику аустријског јавног сервиса ОРФ, он је бранио своју изјаву и казао да је познато да су бројне земље много задужене.

„У земљама као што је Италија постоје јасни дефицити и због тога су потребне одлучне реформе, јер у супротном ће нестати новац“, објаснио је Курц.

Поновио је да постоје проблематични системи и да су поједини системи потпуно уништени, као што је конкурентност.

У Бриселу се тренутно преговара о успостављању фонда за обнову од 750 милијарди евра, које би ЕУ обезбиједила кроз заједничко задуживање, али и о вишегодишњем финансијском оквиру од више од 1.000 милијарди евра.

Аустрија, уз још неколико земаља, противи се заједничком задуживању без условљавања средстава за помоћ, а и противи се повећању уплата у буџет ЕУ, што је предвиђено након изласка Велике Британије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар