Вијести РС и матица

Курти: Нелегални премијер Хоти у Вашингтону пристао на штету, срамоту и опасност

ТВРДИ ДА СУ ХОТИ И ВУЧИЋ НЕШТО ПОТПИСАЛИ „САМИ СА СОБОМ“
  • „Концесије у Ахтисаријевом плану за манастире и цркве нису морале да се погоршавају још више у Вашингтону, као да Србија није добила довољно. Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу нису одбрањени, па чак ни ријешени њихови проблеми. Србија је тражила приступ мору, узела га је, тражила финансије, тражила преусмјеравање жељезнице до Мердара, добила га је. Тражила мини шенген, добила га. Дакле, нигде није обећано узајамно признање“

ЛИДЕР шиптарског покрета Самоопредјељење Аљбин Курти рекао је данас да је „нелегални премијер Косова“ Авдулах Хоти у Вашингтону потписао споразум штетан за Косово.

Према њему, јучерашњи догађаји су показали да се предизборна кампања у САД наставља.

„Синоћ су, у присуству предсједника (САД Доналда) Трампа, нелегитимни косовски премијер и аутократски предсједник Србије потписали споразум сами са собом“, написао је Курти на Фејсбуку и изнио низ критика оцијенивши да потписани документ иде на штету Косова.

Он је оцијенио да је мораторијум на питање чланства и „пропитивање употребе Газивода огроман неуспјех“ и да су „сви у региону свјесни да мини шенген помаже хегемонији Србије у овом дијелу Европе“.

Према његовим ријечима, косовска делегација је заборавила и игнорисала злочине и штете током рата, дуг који Србија има према Косову.

„Концесије у Ахтисаријевом плану за манастире и цркве нису морале да се погоршавају још више у Вашингтону, као да Србија није добила довољно. Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу нису одбрањени, па чак ни ријешени њихови проблеми. Србија је тражила приступ мору, узела га је, тражила финансије, тражила преусмјеравање жељезнице до Мердара, добила га је. Тражила мини шенген, добила га. Дакле, нигде није обећано узајамно признање“, сматра он.

Курти је поставио питање „шта је ова делегација донела на Косово у односу на Србију“ и одговорио: „Штету, срамоту и опасност“.

Он је оцијенио да Израелу треба захвалити на признању, али да је признање Косова и Израела је нешто што је између тих земаља, уз помоћ Сједињених Држава, а да Србија нема разлога да буде умијешана у косовске односе са Израелом.

Не купујемо признање од Израела уступајући суверенитет Србији“, казао је Курти.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар