Вијести Свијет

Меркел: Неприхватљиво је што Ердоган преко леђа избјеглица врши притисак на ЕУ

ГРЧКА ПРОГЛАСИЛА СТАЊЕ НАЈВИШЕ ПРИПРАВНОСТИ НА СВОЈИМ ГРАНИЦАМА
  • Од 2016-те обећаних шест милијарди евра, ЕУ досад Анкари за заустављање избјеглица и миграната исплатила 3,2 милијарде

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел оцијенила је данас као „неприхватљиво“ то што Турска врши притисак на Европску унију „преко леђа избјеглица“ отварајући своје границе са Грчком.

„Неприхватљиво је да предсједник (Реџеп Тајип) Ердоган и његова влада изражавају своје незадовољство, не нама као Европској унији него преко леђа избјеглица“, рекла је њемачка канцеларка у вријеме када Анкара покушава да добије западну подршку у Сирији.

Грчка је јуче прогласила стање највише приправности у заштити границе од прилива хиљада миграната ка њеној територији и објавила да ће суспендовати сваки нови захтјев за азил за оне који илегално уђу.

„Избјеглице су стављене у ситуацију да су отишле до границе и налазе се у ћорсокаку“, рекла је канцеларка.

Нагласила је да се политика ЕУ састоји у томе да се закључују споразуми између држава да се избјеглице не би доводиле у тежак положај.

Подсјетила је на споразум ЕУ-Турска из 2016. чији циљ је био да се спријече мигранти да долазе у Европу – у замјену за финансијску помоћ Уније.

Нешто прије њене изјаве портпарол канцеларке позвао је Турску да поштује тај споразум, оцјенивши да је до сада ЕУ испунила своје обавезе.

Од шест милијарди евра обећаних Турској споразумом склопљеним са Бриселом 2016, 3,2 милијарде су исплаћене, рекао је портпарол канцеларке Штефен Зајберт. Новац треба да помогне Анкари да финансира прихват избјеглица, посебно Сиријаца који бјеже од рата, и да спријечи да се упуте ка ЕУ.

Отварање турских граница забрињава Европу а посебно Њемачку која је прихватила више од милион тражилаца азила између 2015. и 2016. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар