Вијести

Мерона ће у Апелационом вијећу у процесу Караџићу замијенити Португалац Иво Роса

У ХАШКИ ТРИБУНАЛ НАРАВНО НИЈЕ ПУШТЕН НИ ЈЕДАН СУДИЈА КОЈИ НИЈЕ `АМЕРИКАНАЦ`

Иво Роса

  • Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети на суђењу Ратку Младићу, на захтјев одбране, из Апелационог већа „због утиска да су пристрасни” изузео водеће судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Даћуна

АМЕРИЧКОГ судију Теодора Мерона у Апелационом већу у процесу против Радована Караџића замијениће португалски судија Иво Роса, одлучио је међународни суд у Хагу.

Том одлуком Апелационог већа суда завршен је правни спор судија Мерона и Жана-Клода Антонетија, другог судије по старешинству, о томе ко има право да именује новог судију.

Апелационо вијеће дало је за право Мерону, који је предсједник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала.

Спор је настао када се Мерон, после захтјева Караџићеве одбране за његово изузеће због наводне пристрасности, сам повукао из Апелационог већа и на своје мјесто именовао судију Росу.

Теодор Мерон

Судија Антонети, као и Караџићева одбрана, сматрали су, међутим, да је на Антонетију да, послије Мероновог повлачења из предмета, именује свог замјеника.

Апелационо вијеће је пресудило да, иако се повукао из процеса Караџићу, Мерон, као предсједник суда, задржава право да именује судије у Апелационо веће.

Тиме је Апелационо вијеће практично учинило беспредметном одлуку којом је судија Антонети, истовремено, на захтјев Караџићеве одбране, још једном изузео Мерона.

И сам Антонети је, међутим, у тој, практично неважећој одлуци, за Мероновог насљедника именовао судију Росу.

Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети на суђењу Ратку Младићу, на захтјев одбране, из Апелационог већа „због утиска да су пристрасни” изузео водеће судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Даћуна.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар