Вијести

Милачић у Палама: Ово је Ђукановићева посљедња борба јер у народу нема страха

ТРИБИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА
  • Марко МИЛАЧИЋ, предсједник Праве Црне Горе: Стање у Црној Гори је величанствено, љепше него икада и све што се дешава једна је историјска и библијска ствар. Догађа се Божије чудо, али морамо имати дозу пажње јер је ситуација опасна. Наспрам нас је режим који се суочава са најтежом ситуацијом у својој тридесетогодишњој владавини
  • Дарко Ђого, професор Богословије у Фочи: Ова борба је неправедна, наметнута и, нажалост, биће дуга, а најбоље ју је дефинисао владика Јоаникије када је рекао да ово зло неће одједном нестати јер се, нажалост, дуго спремало, али и ми смо се вјековима спремали

ПРЕДСЈЕДНИК странке Права Црна Гора Марко Милачић оцијенио је у Палама да Мило Ђукановић сада схвата да је ово његова посљедња политичка борба јер се суочио са народом на литијама и молебанима који не осјећа страх.

– Браћи у Црној Гори много значи подршка која свакодневно види широм Републике Српске јер је то борба истог народа за једну исту цркву. Сви скупови надахњују, мотивишу. Када видимо да се окупља велики број становника широм Српске знамо да нисмо сами – рекао је Милачић, који је говорио на трибини под називом „Не дамо светиње“.

Он је позвао браћу из Републике Српске да се никако не заустављају на томе, додајући да долазе времена која ће бити изазовна, а подршка све важнија.

Милачић је нагласио да је стање у Црној Гори величанствено, љепше него икада и све што се дешава једна је историјска и библијска ствар.

– Не могу да схватим да постоји друштвенополитички процес који може да промијени једну земљу за тако кратко вријеме као што се дешава за ова три мјесеца. Догађа се Божије чудо гдје имамо доста протеста, литија, а с друге стране морамо имати дозу пажње јер је ситуација опасна. Наспрам нас је режим који се суочава са најтежом ситуацијом у својој тридесетогодишњој владавини – додао је Милачић.

Он је навео да је Влада Црне Горе почела попис имовине која припада Митрополији црногорско-приморској.

– То нас не брине јер су је тако пописивали и Османско царство, Аустроугари и други окупатори, па опет нису ништа постигли – додао је Милачић.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор Богословије у Фочи, рекао је да је апсурд да неко покушава да приватизује храмове у Црној Гори и да је народ најједноставније рекао да је то отимање светиња.

Према његовим ријечима, Митрополија црногорско-приморска, епархије Будимљанско-никшићка, Милешевска и Захумско-херцеговачка су истинска црква вјерујућег народа у којој нико никада није забранио било какав улазак „јер Бог кроз цркву Божију помаже“.

Ђого је истакао да се црква не може правити на основу политичких пројеката и на конвенцијама странака доносити прописе каква и чија црква да буде.

– У Црној Гори постоји кршење не само људских права, него кршење основних људских норми. Ова борба је неправедна, наметнута и, нажалост, биће дуга, а најбоље ју је дефинисао владика Јоаникије када је рекао да „ово зло неће одједном нестати јер се, нажалост, дуго спремало, али и ми смо се вјековима спремали“ – истакао је Ђого.

Један од организатора овог скупа, Петар Нишић, рекао је да се са трибине „Не дамо светиње“ у организацији студената Универзитета у Источном Сарајеву жели послати порука подршке братском народу у Црној Гори у борби против такозваног Закона о слободи вјероисповијести којим се крше елементарна људска права.

– Ту смо због вјерских разлога и националних, јер подржавамо борбу српског народа, као и са правне стране јер је ријеч о закону који је дискиминаторан и антиуставан – навео је Нишић.

Окупљенима се обратио и протојереј ставрофор Ненад Тупеша из Фоче, а трибини су присуствовали представници СПЦ, представници Универзитета у Источном Сарајеву, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници општине Пале и друге личности јавног, културног и политичког живота.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар