Вијести Главно

Младићева одбрана тражи ревидирање девет тачака пресуде или генералово ослобађање

У ЖАЛБИ СЕ НАГЛАШАВА: „ОБИМ И ВЕЛИЧИНА ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ СУ БЕЗ ПРЕСЕДАНА“
  • Одбрана, између осталог, оспорава тврдње Судског вијећа да је постојао удружени злочиначки подухват и да је у њему учествовао Младић. Такође, одбрана оспорава да је здружени злочиначки подухват постојао у Сарајеву и у Сребреници и да је у њему Младић учествовао

ОДБРАНА генерала Ратка Младића поднијела је данас жалбу на пресуду бившем ратном команданту Војске Републике Српске што је у складу са роком који одбрана имала на располагању са обзиром да је пресуда изречена 22. новембра.

У свом поднеску одбрана тражи од Жалбеног вијећа да исправи све правне и чињеничне грешке (errors of law and fact), да поништи или ревидира тачке пресуде од друге до 11. и да га ослободи по свим тачкама.

Одбрана као алтернативу предлаже ново суђење, као и умањење раније изречене казне.

У поднеску се подсјећа да је Младић осуђен по 10 од 11 тачака оптужнице и осуђен на доживотну робију.

Одбрана тражи и додатно вријеме за анализу пресуде и неопходна истраживања.

Одбрана подсјећа да је неуролог закључио да је ментално здравље генерала Ратка Младића током суђења и прије изрицања пресуде било лоше због чега он није био ментално способан да учествује у судском поступку.

Адвокати наглашавају да се сви наводи пресуде могу оспоравати или преиспитати.

„Због некоркетног начина на којима Судско вијеће водило поступак и кршило процедуру одбрана жели да оспори сваки захтјев Тужилашптва који је одобрен и поред њиховог противљења и сваки захтјев одбране који је одбачен“, наводи се у поднеску.

У поднеску који су потписали адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић наводи се да се жалба заснива на више питања укључујући грешке Судског вијећа, које се односе на процедуру и на тумачење оптужнице.

Одбрана, између осталог, оспорава тврдње Судског вијећа да је постојао удружени злочиначки подухват и да је у њему учествовао Младић. Такође, одбрана оспорава да је здружени злочиначки подухват постојао у Сарајеву и у Сребреници и да је у њему Младић учествовао.

Такође, одбрана сматра да су током поступка Младићу грубо прекршена права на фер суђење.

„Обим и величина грешака у пресуди су без преседана“, наводи се у жалби.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар