Вијести Главно

Муслиман Салкић од Додика покушава да одбрани католичког бискупа Комарицу

САД ТВРДИ ДА СЕ БОРИ И ЗА СВОЈЕ ПРАВО ДА КОРИСТИ НАЗИВ „РЕПУБЛИКА СРПСКА“
  • Иако су у срцу најближи турски друмови, предсједника Српске назвао „прваком у кршењу права несрба у РС-у и највећим кочничаром европског пута Босне и Херцеговине“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК  РС Рамиз Салкић данас је осудио најновије коментаре Милорада Додика, предсједника РС, поводом изјава бањалучког бискупа Фрању Комарицу, који је ових дана указао на тежак положај католика у Српској.

Салкић је истакао да се потпуно слаже с бискупом Комарицом, те додао да је стање још горе, обзиром да је власт коју предводи Додик, лидер у кршењу права несрба у овом ентитету, саопшено је из Салкићевог кабинета.

Нагласио је и да је врло важно да је Комарица проблеме у РС изнио на Аустријској бискупској конференцији, како би се у Европи детаљније упознали с великим проблемима несрба, те како би се јасно показало ко представља главни проблем.

„Недопустиви су брутални напади на бискупа Комарицу који је један од досљедних бораца за једнакост свих грађана у бх. ентитету РС. Овакав ниво јавне комуникације и чињеница да се предсједник једног ентитета већ неколико пута обрачунава с бискупом чија би права требао да штити, само су карактеристични за Додика, који је првак у кршењу права несрба у РС-у и највећи кочничар европског пута Босне и Херцеговине. Врло је важно да грађани и политичари у Европи ово чују и знају“, указао је Салкић.

Потпуно се слаже с констатацијом бискупа Комарице да су угрожена права Хрвата и Бошњака у РС, као посљедица присутне системске дискриминације у РС.

„Чињеница да предсједник ентитета тражи од бискупа да престане користити име ентитета, показује сву бахатост која је присутна код предсједника ентитета. Овај дио Босне и Херцеговине је ентитет свих грађана, а не само једног народа и сви имамо право користити назив ентитета у свакодневној комуникацији, иако нимало нисмо сретни због тога, јер он асоцира само на један народ. Позивам предсједника ентитета да прекине системску дискриминацију у РС и да почне поштовати Устав ентитета, те да почне доносити законе који су у интересу свих грађана, а не само у свом интересу. Бошњаци и Хрвати су били и остали трајна категорија у овом ентитету, а сваки покушај да се у миру доврши процес етничког чишћења, никада неће успјети“, казао је Салкић.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар