Вијести

Муслимански Меморијални центар Сребреница-Поточари ускратио дочек руској делегацији

ПОСЕБНО РУСИЈИ ЗЛОПАМТИЛИ БЛОКИРАЊЕ БРИТАНСКОГ ПРОЈЕКТА РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ
  • Уз образложење да се ради о представницима земље чији званични ставови „почивају на негирању геноцида у Сребреници“
  • Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов одложио посјету Сребреници, која је била најављена за сутра

УПРАВНИ одбор Меморијалног центра Сребреница-Поточари одлучио је да ускрати дочек делегацији Амбасаде Русије у БиХ у Меморијалном центру, јер се ради о представницима земље чији званични ставови, како је наведено, почивају на негирању геноцида у Сребреници. Овакву одлуку Управни одбор Меморијалног центра Сребреница-Поточари донио је послије разматрања најаве посјете делегације представника Амбасаде Русије Поточарима.

У саопштењу УО се наводи да „одлука о ограничењу приступа и ускраћивању дочека није донијета због амбасадора Петра Иванцова лично, већ зато што би представљао државу чији званични ставови почивају на негирању геноцида у Сребреници“.

„Управни одбор Меморијалног центра нема мандат да забрањује било ком посјетиоцу који долази с искреним намјерама да изрази саучешће према жртвама геноцида у Сребреници, па тако ни Петру Иванцову, чија лична осјећања Управни одбор није разматрао нити оспоравао на свом засједању“, стоји у саопштењу.

УО је, међутим, нагласио да Иванцов, као амбасадор Русије у БиХ, представља највишег резиденцијалног представника институција Руске Федерације у Босни и Херцеговини, па самим тим и званичне ставове Русије, које су институције те државе више пута јавно износиле.

Наведено је и да је Русија у јулу 2015. године, на 20. годишњицу геноцида у Сребреници, као стална чланица Савјета безбједности Уједињених нација уложила вето и онемогућила усвајање резолуције о Сребреници, коју је предложила Велика Британија.

„Активном кампањом негирања истине о геноциду у Сребреници, засноване на чињеницама из пресуда Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију, институције Руске Федерације су ускратиле саосјећање и нанијеле увреду жртвама геноцида, те створиле додатну бол породицама жртавама“, наведено је у саопштењу.

Раније данас објављено је да је руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов одложио посјету Сребреници, која је била најављена за сутра.

Начелник Општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је Иванцов требало да се састане с локалним руководством и да потом да посјети Меморијални центар у Поточарима.

Грујичић је казао да су у међувремену реаговали бошњачки политичари, међу којима и замјеник начелника Сребренице Нермин Аливуковић и потпредсједник РС Рамиз Салкић, који су оцијенили да Иванцов није добродошао у Поточаре, јер, како су оцијенили, негира геноцид у Сребреници.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар