Вијести Свијет

На челу Каталоније Пуџдемонов изабраник – Ким Тора

ЧИМ ПОЛОЖИ ЗАКЛЕТВУ МАДРИД ЋЕ УКИНУТИ ДИРЕКТНУ УПРАВОМ НАД БАРСЕЛОНОМ

ПОСЛАНИЦИ каталонског парламента изабрали су данас тијесном већином сепаратисту Кима Тору за новог лидера тог шпанског региона, чиме је окончан шестомјесечни период кризе током којег је Каталонија била без владе.

За избор Торе гласало је 66 посланика, против је било 65, а уздржана су била четири посланика крајње лијеве Кандидатуре народног јединства. На претходном гласању током викенда Тора није успио да добије подршку већине посланика.

Тора (55) је ватрени националиста којег је предложио бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон који у Њемачкој чека одлуку о изручењу Шпанији.

Мадрид Пуџдемона терети за побуну и за проневјеру јавних средстава, у вези с организацијом референдума о отцјепљењу Каталоније који су централне власти забраниле.

Очекује се да ће шпанска централна власт укинути своју директну управу у Каталонији пошто Тора и нови каталонски министри положе заклетву ове недјеље.

Референдум о независности Каталоније одржан је 1. октобра, а каталонски парламент је 27. октобра прогласио независност.

Влада шпанског премијера Маријана Рахоја смијенила је потом владу Каталоније, распустила њен парламент и увела директну управу Мадрида у том региону.

На изборима за парламент Каталоније које је Мадрид расписао за 21. децембар, сепаратистичке партије поново су освојиле тијесну већину.

Бета

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар