Вијести

Нил Кларк: Југославија је имала смисла у 20. веку, а можда би имала смисла и данас

БРИТАНСКИ НОВИНАР СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА „ПОСТУПНУ РЕКОНСТРУКЦИЈУ“ БИВШЕ ДРЖАВЕ
  • Тврди да би новој Југославији имало смисла прикључити Албанију и наглашава: „Потенцијалне кризе које сада пријете Балкану нису кривица руске политике него су посљедица ранијих америчких и западних интервенција и кампања“

СВИ проблеми у региону произлазе из насилног распада мултиетничке Југославије у деведесетима, што је процес који су западне силе подржавале, па и активно охрабривале, наводи се у коментару чувеног британског новинара Нила Кларка.

Кларк истиче да све потенцијалне кризе које сада пријете Балкану нису кривица руске политике него су „посљедице ранијих америчких и западних интервенција и кампања“

Док се данас брани постојање и територијални интегритет БиХ, наводи Кларк, поставља се питање зашто је Америка подржавала независност Косова и право на самоопредјељење тамошњег албанског становништва.

„Зашто онда није био важан територијални интегритет Југославије? Многи људи у регији носталгични су за Југославијом. Прошлогодишња анкета агенције ‘Галуп’ показала је да већина испитаних из Србије, Црне Горе, БиХ, Македоније, као и 45 одсто из Словеније (која се сматра најуспјешнијом од свих република насталих из Југославије), сматрала да је распад Југославије био лоша ствар“, додаје се у коментару.

Кларк сматра да је Југославија народима Балкана дала не само стабилност него и економску сигурност, те да је било смисла што су народи из регије одлучили да се уједине у федералну државу.

„Југославија је постигла велике успјехе у подручјима културе, спорта, умјетности, образовања и људског развоја. Њено уништење било је трагедија не само за људе на Балкану него за цијело човјечанство“, наводи се у коментару британског новинара, преноси Спутњик.

Данас, додаје Кларк, умјесто јаке југословенске државе постоји низ малих, економски слабих држава на Балкану, што одговара империјалним тежњама Америке.

„Једини начин да се проблеми на Балкану ријеше је повратак у прошлост. То би се могло остварити путем поступне реконструкције југословенске федерације, која би с Албанијом потписала ‘уговор о пријатељству’, а можда јој и понудила прикључивање. Југославија је имала смисла у 20. вијеку, а има смисла и данас“, закључује Кларк у коментару.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар