Вијести Федерација/БиХ

Њемачки дипломата Кристијан Шмит позива се на Устав БиХ и ради за Хрвате

ТРАЖИ „КОРАКЕ“ У СКЛАСУ СА ПРЕСУДАМА СЕЈДИЋ-ФИНЦИ, ЗОРНИЋ, ПИЛАВ И ПУДАРИЋ
  • Нагласио да „Сејдић-Финци“ не доводи у питање државотворност три конститутивна народа: „Све док надлежни органи БиХ не одлуче другачије, то остаје на снази“

ЊЕМАЧКИ диплома Кристијан Шмит позвао је на ограничену реформу Устава БиХ и измјене Изборног закона у циљу јачања темељних принципа и транспарентности предстојећох избора у БиХ наредне године.

Шмит је истакао да сви грађани БиХ треба да имају једнака права и да пресуда Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци није једина коју, како је навео, власти у БиХ и даље занемарују.

„Власти морају предузети и кораке које је тај суд наложио у пресудима у предметима Зорнић, Пилав и Шлаку, као и у најрецентнијем предмету Пударић, чиме би се окончала дискриминација на основу етничке припадности или пребивалишта“, навео је Шмит.

Подсјетио је да у Анексу IV Дејтонског споразума, који садржи Устав БиХ, стоји да је „Босна и Херцеговина демократска држава, која дјелује у складу с владавином права и да се Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода и њени Протоколи у Босни и Херцеговини примјењују директно као и да имају приоритет над свим осталим законима“, наводи се.

Имајући то виду, Шмит поручује да је вријеме да се сваком грађанину БиХ понуди једнак третман, као што је наведено у пресуди у предмету Сејдић-Финци.

Примјетио је да је Савјет Европе показао, како каже, велико стрпљење дугих 12 година.

Истиче да и дух дејтонског устава и Европска конвенција о људским правима представљају добру основу за њихово просуђивање.

Истовремено, појашњава, намјера ове пресуде није да доведе у питање државотворност три конститутивна народа.

„Све док надлежни органи БиХ не одлуче другачије, то остаје на снази“, навео је Шмит.

Поручио је да је хитно потребно да се отклони дискриминација у изборном процесу у вези с Предсједништвом и Домом народа БиХ, како би сви грађани имали једнако право да учествују на општим изборима 2022. године у складу с пресудом Европског суда за људска права.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар