Вијести

Осуђеник за ратне злочине Енвер Зорнић именован за директора сарајевског ЈП Топлане

ЗАКОНИ БиХ НЕ САДРЖЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА ОНЕ КОЈИ ИЗДРЖЕ КАЗНЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ
  • Зорнић је командовао у Армији БиХ, а осуђен је на десет година и два мјесеца затвора. У судској пресуди се наводи да су „Зорнић и остали“ криви и за брутално убиство Јагоде Јанковић и Сретена Нинковића, чија су тијела запалили након што су их ликвидирали

ЕНВЕР Зорнић, осуђеник за ратни злочин, постављен је почетком септембра за директора Јавног предузећа Топлане у Сарајеву.

Одлуку о постављању Зорнића донијела је актуелна влада кантона Сарајево.

Надзорни одбор КЈКП ‘Топлане – Сарајево’ д.о.о. је на својој сједници одржаној 05. септембра 2019. године, а након претходно проведене конкурсне процедуре именовао Енвера Зорнића, дипл. ецц на позицију Директора КЈКП ‘Топлане – Сарајево’ д.о.о., на мандатни период од четири године. Енвер Зорнић је у претходна 3 мјесеца обнашао функцију вршиоца дужности Директора Топлана Сарајево“, наводи се на сајту Топлана Сарајево.

Зорнић, којег је на позицију директора наводно предложио СДП БиХ, био је ратни командант Армије РБиХ, кога је хашки трибунал осудио на затворску казну због организовања убиства цивила хрватске и српске националности.

Пресудом Окружног војног суда у Сарајеву из августа 1993. Зорнић и још шесторица припадника Армије РБиХ проглашени су кривим за убиства и пљачку цивила који су живјели у граду и заједно осуђени на више од 54 године затвора, наводи портал Журнал.инфо.

Зорнић је осуђен на десет година и два мјесеца затвора, а суд је процијенио да су он и још шесторица његових сабораца одговорни за циљана убиства већег броја цивила, укључујући Јосипа Гогалу који је 1992. био директор Републичке управе за приходе и прорачун те члан ХДЗ БиХ.

У судској пресуди наведено је да су Зорнић и остали проглашени кривим и за брутално убиство Јагоде Јанковић и Сретена Нинковића, чија су тијела запалили након што су их ликвидирали.

Важећи закони у Босни и Херцеговини не предвиђају никаква ограничења за особе правоснажно осуђене због ратних злочина након што издрже казну.

(Тамјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар