Вијести Федерација/БиХ

Пандуревић тврди да у трошењу буџетског новца на нивоу БиХ није било малверзација

ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ ПАРЛАМЕНТА БиХ ПОСЕБНО ЋЕ РАСПРАВЉАТИ О РЕВИЗОРСКИМ ИЗВЈЕШТАЈИМА
  • Предсједавајући посланичког клуба СНСД Сташа КОШАРАЦ рекао да она није прочитала ревизорски извјештај или штити министра безбједности Драгана Мектића

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋА Клуба посланика СДС у Представничком дому парламента БиХ, Александра Пандуревић, тврди да су ревизорски извјештаји Министарства безбједности и свих полицијских агенција на нивоу БиХ у дијелу који се односи на финансијско пословање позитивни и да није било никаквих финансијских малверзација и злоупотреба буџетског новца.

Реагујући на изјаву предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташе Кошарца да ревизорски извјештаји о дјеловању значајног броја заједничких институција БиХ упозоравају на висок ниво корупције у трошењу јавних средстава, Пандуревићева је рекла да је „тужно да неко ко је посланик очито није прочитао ревизорске извјештаје и да је нешто негдје начуо, па онда измишља“.

Према њеним ријечима, ревизори од прошле године користе нове стандарде за израду ревизорског мишљења, па дају и ревизорско мишљење о усклађености подзаконских, односно интерних аката.

„И Министарство безбједности и полицијске агенције добили су мишљење с резервом, то јест скретање пажње због тога што никада није усвојен подзаконски акт који се зове Правилник о обрачуну полицијског додатка“, наводи Пандуревићева.

Она је додала да је тај проблем постојао од 2006. године и да Никола Шпирић као министар финансија у Савјету министара никада није предлагао тај акт иако му је бивши директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горан Зубац слао бројне дописе у којима од њега тражи да Савјет министара усвоји тај акт.

„Правилник о обрачуну полицијског додатка усвојен је крајем прошле године и коначно је министар /Вјекослав/ Беванда ријешио тај проблем. Због тога је мишљење с резервом, али очито Кошарац воли да показује своје елементарно незнање“, сматра Пандуревићева.

Кад је ријеч о набавци пасоша, Пандуревићева каже да не зна „зашто се Кошарац кити перјем СДС-а“.

Коментаришући наводе Кошарца да постоје поуздане информације да су министар Мектић и његов кабинет одржавали блиске везе са француском фирмом „Џемалто“, која годинама кочи процес издавања пасоша грађанима БиХ, Пандуревићева је рекла да Мектић као министар безбједности нема апсолутно никакве везе са набавком пасоша јер је то ресор Министарства цивилних послова.

„Ако већ причамо о `Џемалту`, у Комисији за жалбе сједи, и извјестилац је у тим предметима, управо човјек који је радио за СНСД и који је хапшен у предмету Синише Додика“, навела је Пандуревићева.

Она сматра да је СНСД у сукобу између„Милбауера“, са којим су некад сарађивали, односно њихов кадар Синиша Мацан и Средоје Новић, који је био министар цивилних послова, и новог „Џемалта“.

Представнички дом парламента БиХ је на сједници одржаној 31. јануара са 38 гласова „за“ усвојио закључак да се одржи посебна сједница на којој би се расправљало о извјештајима о ревизији институција БиХ за које је Канцеларија за ревизију дала мишљење са резервом уз скретање пажње.

Кошарац: Мектић је имао везе са пасошима и „Џемалтом“ и о томе ћемо јавно говорити

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика СНСД у Представничком дому парламента БиХ, Сташа Кошарац, рекао је да није тачно да су ревизорски извјештаји о дјеловању значајног броја заједничких институција власти у Сарајеву позитивни, како то тврди предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић, те да је демантују сами извјештаји ревизора.

Коментаришући њену тврдњу да није било никаквих финансијских малверзација и злоупотреба буџетског новца, Кошарац је појаснио да је ријеч о извјештајима у којима су ревизори дали мишљење с резервом, уз истицање предмета, што Пандуревићева и признаје.

„Као основу за мишљење с резервом ревизори су за Министарство безбједности истакли ‘слабости и недостатке у процесу јавних набавки’ и то је истина. Такође, истакли су питање ‘употребе службених возила без интерне контроле’ и ‘процес ангажмана особља по уговору о дјелу’. Ријеч је о поглављу седам ревизорског извјештаја о Министарству безбједности, које третира јавне набавке“, истакао је Кошарац у изјави Срни.

Он је навео да би Пандуревићева требало да прочита дио тог поглавља који се односи на набавку специјалног теренског возила вриједности око 75.000 КМ, гдје су ревизори уочили пропусте у тендерској документацији која прописује техничке карактеристике возила.

„Тај тендер је био расписан за набавку тачно одређеног возила, код тачно одређеног добављача, што је противзаконито, али је урађено јер је возило набављено експресно, за свега пет дана од дана закључивања уговора, што ревизори и констатују. Даље, као слабости и недостаци наводе се и преговарачки поступци без објаве обавјештења, а ријеч је о милионски вриједним поступцима за унапријед одређеног добављача“, појаснио је Кошарац.

Он је навео и да ревизори констатују да се опрема о којој је ријеч могла наручити и код других добављача, што јасно упућује на могуће коруптивне радње.

„О свему томе Пандуревићева не говори ништа, што значи да или она није прочитала ревизорски извјештај или штити министра безбједности Драгана Мектића“, оцијенио је Кошарац.

Он је нагласио да је тачно да је Пандуревићева тражила детаљан извјештај Министарства цивилних послова о тендерима за пасоше, али није тачно да су посланици из СНСД-а, како то она каже, гунђали нешто у вези с тим.

„Ми смо подржали тај њен захтјев јер о томе имамо итекако шта да кажемо“, навео је Кошарац, упитавши „зашто је Пандуревићева обавила, како је рекла, ‘интерни разговор’ с министром Мектићем, када питање издавања пасоша није у његовој надлежности“.

„Понављам, ми имамо податке о умијешаности Мектића и људи из његовог кабинета у ову причу. Имамо податке о директној повезаности Мектића и његових људи са француском фирмом ‘Џемалто’ и о томе ћемо јавно говорити. И нама је у интересу, као што је у интересу свих грађана БиХ да се прича у вези са пасошима истјера на чистину и да видимо шта је ко око тога радио у протекле три године“, нагласио је Кошарац.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар