Вијести

Парастос у Кравици Србима које су побиле муслиманске снаге из Сребренице

„КРВАВИ БОЖИЋ“ У КРАВИЦИ ОСТАЈЕ У КАЛЕНДАРУ ВЕЛИКИХ СРПСКИХ СТРАДАЊА
  • Милорад ДОДИК: „Треба ли да чекамо да све свјетске силе које су биле умијешане у сукоб на простору БиХ објаве своје документе да схватимо да је Сребреница, осим што је била мјесто великог страдања, постала и мјесто велике манипулације жртвама без обзира ком народу припадале. Данас више него икада постаје јасно да ‘Сребреница’ захтијева преиспитивање

У ЦРКВИ Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен је парастос за 158 Срба из овог мјеста и сусједних заселака страдалих у одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да „крвави Божић у Кравици остаје уписан у календар великог српског страдања, али и велике срамоте правосуђа које није учинило ништа да се одговорни приведу правди.

„Нажалост, то није једини злочин над Србима за који ни након 25 година од краја рата нико није одговарао. Злочин у Кравици и околним селима, у којем је опљачкано и запаљено око 700 кућа и више од 2.000 помоћних и друштвених објеката има елементе етничког чишћења, али ни правосуђе у БиХ ни међународни суд у Хагу нису процесуирали одговорне“, истакао је Додик.

Он је навео да с друге стране свједочимо бројним судским процесима против Срба за наводне злочине на овом подручју, на које је јуче бачена озбиљна сјенка отварањем докумената Министарства одбране Велике Британије.

„Да ли треба да чекамо да све свјетске силе које су биле умијешане у сукоб на простору БиХ објаве своје документе да схватимо да је Сребреница, осим што је била мјесто великог страдања, постала и мјесто велике манипулације жртвама без обзира ком народу припадале. Зато данас више него икада постаје јасно да ‘Сребреница’ захтијева преиспитивање до кога се може доћи и уз помоћ докумената које ових дана можемо прочитати“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће то због чега је неко те документе држао под ознаком тајности све ове године бити дио историјских читанки за 20 или 30 година, јер истина о догађајима у Сребреници и њеној околини од 1992 до 1995. не може се вјечно крити.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар