Вијести

Патријарх Иринеј: Српска је многима трн у оку, али без ње нема опстанка српског народа

У БЕОГРАДУ – У ПРИСУСТВУ И ДИПЛОМАТСКОГ КОРА - СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Милорад ДОДИК: Република Српска је као и Србија,  синоним за слободу. Научили смо да тамо где Срби немају државе – немају ни слободе. БиХ је за нас место морања, а не жеље, наша жеља је овде, наше срце куца за ово овде… Људи из Републике Српске нису босански Срби, већ само Срби
  • Предсједник РС замолио предсједника Србије Александра Вучића да се питање Косова не одваја од РС и упитао: како може да се говори о војсци Косова, које нема у документима, а да РС, која према Дејтонском споразуму има право на војску, те снаге нема, јер су јој, према његовим ријечима „насиљем отете”
  • Ана БРНАБИЋ: Србија и Република Српска никада нису имале боље и јаче везе и више заједничких пројеката. Данас смо тамо где треба да будемо: јака Србија и јака РС… да се помажемо и да се нађемо једни другима, и у добрим и у тешким временима
  • Пријему су присуствовали и председници парламената Србије и РС, Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, министри у владама РС и Србије и представници дипломатског кора
  • Химне РС и Србије изведене су уз пратњу гудачког састава Бањалучке филхармоније. Поред тога изведене су и нумере „Републико Српска Господ нек те чува”, „Пукни зоро” и „Ово је Србија”

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду на прослави Дана Републике Српске, да је Босна и Херцеговина пролазна тачка у њиховом политичком развоју и да је она мјесто „морања“, док је Србија мјесто њихове жеље.

„БиХ је за нас мјесто морања, а не жеље, наша жеља је овдје, наше срце куца за ово овдје“, истакао је Додик и додао да људи из РС нису „босански Срби, већ само Срби“.

Он је додао да је Република Српска „синоним за слободу“, као и Србија.

„На крају прошлог вијека Срби су опет морали да се боре за слободу. Из те тежње за слободом настала је Република Српска. Научили смо да тамо гдје Срби немају државе, немају ни слободе“, рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска има обрисе државности, да једина функционише у БиХ и да је фактор свих политичких процеса у БиХ, али и региону.

Додик је рекао да је РС увијек заинтересована за питање Косова и замолио предсједника Србије Александра Вучића да се питање Косова не одваја од РС и упитао – како може да се говори о војсци Косова, које нема у документима, а да РС, која према Дејтонском споразуму има право на војску, те снаге нема, јер су јој, према његовим ријечима „насиљем отете“.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Србија и Република Српска никада нису имале боље и јаче везе и више заједничких пројеката.

„Данас смо тамо где треба да будемо, јака Србија и јака РС… да се помажемо и да се нађемо једни другима, и у добрим и у тешким временима“, рекла је Брнабић и додала да је Србија у 2017. уложила 5,5 милиона евра у пројекте у општинама у БиХ у којима живе Срби, а 2015. уложила пет милиона евра у Сребреницу.

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је да су Срби увијек били државотворни народ, да у БиХ чине конститутиван народ, а да су вјерске, националне и културне слободе гарантоване свим народима у РС, па је том ентитету БиХ пожелио напретка у свему добром, слогу, братску и хришћанску љубав.

„РС је данас многима трн у оку. Без РС нема опстанка српског народа“, рекао је Иринеј.

Директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић рекао је да Срби само јединствени могу одбранити и сачувати слободу, идентитет, српски језик и „вјеру православну“.

„Слобода и РС имају исто значење“, рекао је Цицовић.

Пријему су присуствовали и председници парламента Србије и РС, Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, министри у владама РС и Србије и представници дипломатског кора.

Химне РС и Србије изведене су уз пратњу гудачког састава Бањалучке филхармоније. Поред тога изведене су и нумере „Републико Српска, Господ нек те чува“, „Пукни зоро“ и „Ово је Србија“.

 

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар