Вијести Свијет

Пленковић: Шаљемо нову порука о односу Хрвата и српске мањине. Хрватске и Србије

НЕ КРИЈЕ ДА ЖЕЛИ ДА СЕ И СРБИ „ЧВРСТО УКОРИЈЕНЕ У ХРВАТСКЕ ВРИЈЕДНОСТИ“
  • Поводом реакција Александра Вучића рекао: „Наше одлуке доносимо за нас, за Хрватску, а оне шаљу поруку да смо 25 година од краја рата рјешили све своје стратешке задатке, да је Хрватска демократска земља и да има своје институције, правни поредак и интегрисана је у ЕУ и НАТО

ПРЕДСЈЕДНИК владе Хрватске Андреј Пленковић оцијенио је данас да је кључно што се 25 година послије Олује шаље нова порука у односу Хрвата и српске мањине, Србије и Хрватске, као и о томе каква се Хрватска гради.

„Што се тиче доласка потпредсједника Владе Бориса Милошевића, могу рећи да је ова моја иницијатива била логична, природна, нормална. Кључно је да 25 година након Олује шаљемо важан сигнал гдје политички представник СДСС-а, уједно и потпредсједник Владе, долази на Олују и шаље нову поруку за хрватско друштво“, рекао је Пленковић послије полагања вијенаца на Мирогоју уочи Дана побједе.

Мањине су интегрални дио хрватског друштва и њихови заступници су хрватска правна и политичка тековина протеклих 30 година, истакао је Пленковић, додајући да се само на тај начин могу чврсто укоријенити хрватске вриједности и оно на чему се Хрватска темељи и што су и европске вриједности, преноси агенција Хина.

Везано за долазак припадника ХОС-а с мајицама с амблемом ХОС-а на којем пише „За дом спремни“, рекао је да су информисани да постоји иницијатива с мајицама.

„Очекујем да они који буду у службеном протоколу у мајицама које рефлектирају њихове јединице из Домовинског рата или у службеним мајицама које је штампало Министарство бранитеља“, поручио је Пленковић.

Упитан хоће ли Влада заузврат имати промјене у политици боље интеграције Срба везано за долазак Милошевића у Книн, рекао је да су сви представници мањина, па и српске, били у парламентарној већини и у прошлом мандату те да је сада њихова партиципација виша.

Што се тиче одласка министра бранитеља Томе Медведа у Груборе и српска села без струје и воде, Пленковић је рекао да тај његов одлазак није трговина.

„То је важан политички цивилизацијски гест Владе гдје поштујемо све жртве. Свјесни смо посртаја и недјела која су се догодила након Олује и сматрамо да је добро и примјерено да одамо одговарајућу почаст и жртвама које су биле са српске стране“, рекао је.

Упитан колико односе отежава реакција српске стране и српског предсједника, поручио је да је ово што Влада ради унутрашња ствар Хрватске.

„Ријеч је о односима Владе, нашег партнера у коалицији српске мањине у Хрватској, политичког представника у Хрватској. Наше одлуке доносимо за нас, за Хрватску, а оне шаљу поруку да смо 25 година од краја рата ријешили све своје стратешке задатке, да је Хрватска демократска земља и има своје институције, правни поредак и интегрисана је у ЕУ и НАТО“, истакао је Пленковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар