Вијести Федерација/БиХ

„Политика“: Изетбеговићева странка преживљава тектонске ломове и урушава се

У КРАТКОМ ВРЕМЕНУ ЈЕ НАПУСТИЛИ ПРЕМИЈЕРИ ТУЗЛАНСКОГ И САРАЈЕВСКОГ КАНТОНА

ДОК се друге политичке странке у БиХ припремају за предстојеће октобарске изборе и баве програмским решењима с којима ће изаћи пред своје бираче, Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића  преживљава тектонске ломове и урушава се из дана у дан. У последње време ту странку напустили су, или су из ње истерани, и многи угледни чланови, којима су, као најоданијим и најзаслужнијим, биле поверене врло значајне политичке функције.

Бољи познаваоци стања у тој најмногољуднијој бошњачкој партији кажу да је криза која је тренутно дрма и којој се не назире крај „највећа” у њеној историји. Међутим, руководство СДА, окупљено око Изетбеговића, у томе не види ништа лоше и тврди да се не ради „ни о каквим обрачунима” него о „поспремању и демократизацији странке”.

Досадашњи резултат тог „поспремања и демократизације” јесте, између осталог, чињеница да је СДА у прошлом месецу „изгубила” владу Тузланског кантона и тамошњег премијера Бегу Гутовића, а овог уторка и владу кантона Сарајево, заједно са премијером Елмедином Конаковићем, који је претходно поднео оставку на све функције у странци, након чега је из ње и званично избачен.

У међувремену, он је основао нову странку под називом Народ и правда.

http://www.politika.rs/scc/clanak/400470/Rasulo-u-stranci-Bakira-Izetbegovica

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар