Вијести Свијет

Посљедња „изборна битка“ републиканаца у Конгресу САД

БАЈДЕНОВ ИЗБОР ОСПОРИЋЕ 11 СЕНАТОРА И 140 РЕПУБЛИКАНАЦА – ТЕШКО ДА ЋЕ ИШТА ПРОМИЈЕНИТИ
  • Објавили заједничку изјаву са захтјевом: „Конгрес би требало да одмах именује изборну комисију са пуним овлашћењима да истражи и утврди чињенице како би се спровела хитна десетодневна верификација изборних резултата у спорним државама“

ГРУПА америчких сенатора из Републиканске странке саопштила је да намјерава да оспори изборне резултате када Конгрес САД 6. јануара буде одобравао резултате предсједничких избора.

„Конгрес би требало да одмах именује изборну комисију са пуним овлашћењима да истражи и утврди чињенице како би се спровела хитна десетодневна верификација изборних резултата у спорним државама“, стоји у тексту заједничке изјаве те групе сенатора.

Седам актуелних и четири новоизабрана члана горњег дома америчког Конгреса позвали су државе у којима Доналд Трамп оспорава побједу Џоа бајдена да процене налазе комисије и, ако је потребно, одрже саслушања у својим  законодавним телима која треба да утврде кориговане резултате избора.

Још су објавили: „Намјеравамо да 6. јануара гласамо против ставова електора из спорних држава“.

Међу потписницима су сенатори Тед Круз, Рон Џонсон, Џон Ф. Кенеди и Марша Блекберн.

У групи је и републикански сенатор Џош Холи и око 140 чланова доњег дома из редова Републиканске странке сви ће се  успротивити резултатима које је утврдио електорски колегијум.

Ово значи да Конгрес САД 6. јануара неће моћи да аутоматски одобри резултате, па ће оба дома ће бити присиљена да одрже до два сата расправе да би одлучила да ли подржавају или одбацују приговоре конгресмена и сенатора републиканаца.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар