Vijesti Svijet

Prevremeni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji – 12. aprila 2020.

PENDAROVSKI: PRIHVATAMO SVAKU PROMJENU U PROCESU PREGOVARANJA O ČLANSTVU U EU
  • Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon sastanka rekao je da su prevremeni izbori neminovnost nakon debakla koji je doživjela vlada Zorana Zaeva

POLITIČKI lideri Sjeverne Makedonije dogovorili su se da prevremeni izbori budu održani iduće godine 12. aprila.

Dogovor je postignut na sastanku kod predsjednika Makedonije Steve Pendarovskog koji je sazvan povodom odluke Evropske komisije da ne odredi datum za počinjanje pristupnih pregovora.

Premijer Zoran Zaev rekao je poslije sastanka da su se vodeće političke partije dogovorile da je datum za izbore koji najviše odgovara 12. april, osam mjeseci pre isteka četvorogodišnjeg mandata parlamenta.

Prema dogovoru iz Pržina, tehnička vlada treba da bude formirana 3. januara iduće godine i Zaev treba tada da podnese ostavku.

On je rekao da je SDSM predložio da se izbori održe 22. ili 29. decembra, ali je opozicija naglasila da u takvim okolnostima nema 100 dana tehničke vlade, pa su se zajedno saglasili da izbori budu održani u aprilu.

„Jednoglasan stav je da su naš cilj evroatlantske integracije. Ne prihvatamo nikakvu zamjenu i to ostaje kao naša aspiracija. Ostajemo na putu koji nosi demokratiju i vladavinu prava“, rekao je Zaev.

Na sastanku su učestovovali lideri šest parlamentarnih političkih partija, tri iz vlasti i tri iz opozicije.

Dogovor je da prvo treba da se ispuni strateški cilj Makedonije, a to je formalno pristupanje NATO.

Pendarovski je rekao da lideri političkih partija nemaju ništa protiv eventualne promjene metodologije u pregovorima za članstvo u EU, ili bilo kakve revizije procesa tokom pregovaranja, na čemu insistira Francuska.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon sastanka rekao je da su prevremeni izbori neminovnost nakon debakla koji je doživjela vlada Zorana Zaeva.

Francuska, uz podršku Danske i Holandije, strogo se protivila pregovorima o članstvu, i pozvala za izmenu procedure prijema novih članova u EU.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar