Вијести РС и матица

Приштинa: Вучићева изјава – отворена пријетња новим ратом на Балкану

НАДМЕНО НАВЕЛО: КОСОВО НИЈЕ КАРАБАХ – НЕМА „ЗАМРЗНУТОГ СУКОБА“
  • Објавили Шиптари да ће Косово* појачати напоре за чланство у НАТО-у и да тек тада треба да настави дијалог са Србијом

МИНИСТАРСТВО спољних послова и дијаспоре Косова* саопштило је да сматра отвореном претњом новим ратом на Балкану изјаву предсједника Србије Александра Вучића у којој је упоредио однос Београда и Приштине са сукобом у Нагорно-Карабаху и навело да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен тек након што Косово постане члан НАТО.

У саопштењу, косовско министарство је оценило да Косово* није Нагорно-Карабах, да нема замрзнутог сукоба и да ће Косово* појачати напоре за чланство у НАТО-у „а тек тада треба да настави дијалог са Србијом“.

„Вучићева реакција и намјерна упоређивања јасно показују намјеру да се дестабилизују и створе нове тензије у балканском региону“, пише Министарство спољних послова Косова*.

Министарство наводи да је учешће регуларних српских војних снага у Бјелорусији „опште познато“, да су српски војници „активно умијешани“ у сукоб у Украјини и да је било и међународних извјештаја о употреби српског оружја у азербејџанско-јерменском сукобу.

Очигледно је и јасно да су се Русија и Србија, након што се наметнула у борбама у региону Нагорно-Карабаха и представила као ‘посредник’ за рјешавање овог сукоба у систему ‘завади па владај’, као главни снабдјевачи оружјем у овом оружаном сукобу покушава повући такве паралеле како би оправдао милитаризацију и наоружао своју војску оружјем неспојивим са НАТО-ом“, истакло је Министарство.

Косовско министарство је додало да су сви „руско-српски напори да поткопају стабилност, мир и безбjедност у региону“ неприхватљиви за Косово, да су у супротности са европским и универзалним вредностима.

„И пропашће јер су срамно капитулирали на Косову 1999. године“, наводи се у саопштењу косовског министарства.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар