Вијести Свијет

Протест хрватских учитеља и наставника – 20.000 незадовољних у центру Загреба

ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ТВРДЕ ДА СЕ БОРЕ ДА СПРИЈЕЧЕ ИСЕЉАВАЊЕ МЛАДИХ У ЊЕМАЧКИ И ИРСКУ
  • Ограничени штрајк запослених у основним и средњим школама трајао је од 10. октобра. Од прошлог уторка одвија се општи штрајк и нема наставе

ОКО 20.000 људи међу којима су наставници и учитељи из целе Хрватске који су у штрајку, али и грађани Загреба, окупило се данас на централном загребачком тргу на протесту у организацији синдиката образовања.

Учесници протеста под слоганом „Хрватска мора боље“ носе транспаренте „Мислим, дакле штрајкујем“, „Ово је школа за живот“ и „Реформе, то смо ми“, звижде и скандирају „Нема предаје“.

Међу транспарентима на препуном Тргу бана Јелачића налази се и један упућен премијеру Андреју Пленковићу на коме пише „Нисмо те тако учили, твоја 16. гимназија“.

Учесницима протеста који је почео у подне обратила се представница синдиката хрватских учитеља Сања Шпрема које је рекла да протест просвјетара „борба против одласка у Њемачку и Ирску“.

„Ово је борба за будућност наше дјеце. Предуго смо шутали. Овај штрајк је свијетло на крају тунела“, додала је.

На протесту је истакнуто да то није борба само за веће коефицијенте већ пре свега за достојанство.

У хрватским основним и средњим школама данас је настављен штрајк до испуњења захтјева за повећање коефицијента сложености послова за 6,11 одсто.

Штрајк запослених у основним и средњим школама траје од 10. октобра када је влада одбила захтјеве школских синдиката, а послије циркуларног штрајка, у оквиру којег су само повремено штрајковале све школе, од прошлог уторка одвија се општи штрајк и нема наставе.

Предсједник Независних синдиката запослених у средњим школама Бранимир Михалинец рекао је јутрос за Хрватски радио да би штрајк могао да се заврши у четвртак у случају да данас дође до договора с владом.

„Ако данас буду преговори и ако данас дође до неког решења, сутра и прекосутра би се спровео референдум у нашем чланству, односно изјашњавање о приједлогу. За то су нам потребна барем два дана“, рекао је Михалинец.

Од почетка протеста влада није жељела да преговара са синдикатима о повећању коефицијената, већ им је нудила повећање плата кроз повећање основице. Тек крајем прошле седмице, пошто је услиједио општи штрајк и најављен велики протест у Загребу послије пријетњи владе да им дани у штрајку неће бити плаћени премијер је позвао синдикате на разговор и у петак су одржане консултације представника синдиката и владе.

Учесници сусрета нису износили у јавност детаље разговора, али су синдикални представници, први пут од почетка штрајка, рекли да би ускоро могло да дође до договора и прекида најдужег штрајка у систему образовања у историји Хрватске.

Премијер Андреј Пленковић изјавио је крајем прошле седмице да су штрајк наставника и велики протест оркестрирани и „лијепо осмишљени“ покушај пред предсједничке изборе 22. децембра, што су синдикати одбили истичући да иза њих не стоји политика, већ талас незадовољства.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар