Вијести

Радојичић: Додатних 150.000 КМ за опремање ковид-амбуланту у насељу Долац

„САДА ИМАМО 5-40 НОВИХ ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО – СПРЕМАМО СЕ ЗА УДАР У СЕПТЕМБРУ“
  • У септембру ће доћи до повећаног броја контаката. Дјеца треба да крену у школу, градски превоз треба да почне да функционише у пуном капацитету, људи се враћају са годишњих одмора тако да имамо потенцијално далеко већи број лица у затвореном простору, што ствара услове за проширење вируса

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је град Бањалука већ два мјесеца у сличном режиму када је ријеч о броју обољелих од вируса корона, што не захтијева предизимање нових, драстичних, радикалнијих мјера заштите.

„Број обољелих дневно варира од пет до чак 40, колико је било једног дана. Јуче смо имали троје-четворо, дан прије петнаестак, прије тога 20, тако да смо већ два мјесеца у константном режиму, који је, што се тиче града, одржив“, рекао је Радојичић у Бањалуци.

Ако се то упореди са стањем које је било на почетку пандемије вируса корона, када је био већи број обољелих и смртних случајева, каже Радојичић, сада је нешто повољнија ситуација.

„Укупно гледано, ситуација јесте неповољнија јер се епидемија проширила на цијелу Републику Српску. Бањалука је прва почела спроводити мјере јер је прва имала обољеле и највећи број обољелих у дужем временском периоду“, подсјетио је Радојичић.

Он је навео да сада има много других мјеста у којима је повећан број обољелих, додавши да се проширио и притисак на здравствени систем широм Српске.

„Тренутно се припремамо за септембар. Више пута смо говорили да је то сљедећи критични, преломни моменат јер ће доћи до повећаног броја контаката. Дјеца треба да крену у школу, градски превоз треба да почне да функционише у пуном капацитету, људи се враћају са годишњих одмора тако да имамо потенцијално далеко већи број лица у затвореном простору, што ствара услове за проширење вируса корона“, упозорио је Радојичић.

Он каже да је град Бањалука фокусиран на припрему примарне здравствене заштите, те је додао да је одобрено додатних 150.000 КМ за опремање посебне ковид амбуланте у насељу Долац.

„Радимо припреме и у Дому здравља за одвајање једног школског диспанзера само за школски узраст, а додатно припремамо просторе у неколико амбуланти породичне медицине, укључујући Поликлинику, за лоше јесење и зимске метеоролошке услове. Сада десетине или стотине људи чекају вани, како се не би унијела зараза у објекат“, навео је Радојичић.

Он каже да су градске власти Бањалуке у контакту са републичким нивоом у вези са почетком нове школске године, односно начин на који ће реаговати у случају појаве обољелих међу дјецом.

„У марту смо затварали школе, сада чекамо инструкцију ресорног минстарства и Института за јавно здравство како ће поступати у школама у случају евентуалне појаве случајева обољелих од вируса корона“, рекао је Радојичић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар