Вијести

Салкић оптужио Додика да са 2.500 пушака тајно прави „неку врсту оружаних формација“

БОШЊАЧКИ ПОТПРЕДСЈЕДНИК РС ТРАЖИЋЕ `ПИСАНУ ИНФОРМАЦИЈУ` О НАБАВЦИ АУТОМАТА ЗА ПОЛИЦИЈУ
  • Рамиз САЛКИЋ (као да полиција РС не смије да има ни центар за обуку): „Успостављањем Центра за обуку у Залужанима, у чију су изградњу и реконструкцију уложени милиони, евидентно је да предсједник ентитета има неке скривене и резервне планове“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Рамиз Салкић изјавио је да ће затражити писану информацију о набавци наоружања за полицију РС, како би се утврдило да ли је у складу с прописима БиХ.

„Свједоци смо да предсједник ентитета РС (Милорад Додик) ради на успостављању неке врсте оружаних формација. Ове формације имају различите облике и различито се манифестују“, казао је Салкић за сарајевски портал Вијести.ба, коментаришући најаву да ће МУП РС купити 2.500 аутоматских пушака.

Нагласио је да та куповина мора бити транспарентна и да би о њој требало да буду обавијештени државни органи БИХ.

„Више министарстава на нивоу БиХ би требало да има информације и да да сагласност за те активности. С обзиром на то да се ради о набавци велике количине наоружања, посебно би о томе требало да имају информације безбједносне агенције у Босни и Херцеговини“, казао је Салкић.

Навео је да он, као потпредјседник РС, и не добија информације о активностима МУП-а РС.

„Моје константно инсистирање на поштовању Устава РС, члана 97 који говори о заступљености конститутивних народа у институцијама РС, па тако и у МУП-у РС, додатно је отежало нашу сарадњу“, рекао је Салкић.

Додао ја да од укупно 6.906 запослених у МУП РС, 6.433 је српске националности, 356 је Бошњака и 69 Хрвата.

„То није ни близу поштовања Устава РС… Информације које имам, у ствари, добијам из материјала који се користе на сједницама Народне скупштине РС, и добијам их путем медија, као и сви други грађани“, рекао је Салкић.

Он сматра да је парада поводом 9. јануара, Дана РС, који сматра неуставним празником, показала на шта рачуна предсједник РС Милорад Додик.

„Видјели смо постројавање, како је и сам министар безбједности БиХ (Драган Мектић) рекао, паравојних формација под називом Србска част, за чије потребе су набављене и униформе, а који кажу да имају више хиљада чланова. Ту је и неколико хиљада полицајаца који сада добијају ‘дуге цијеви’. Ту је и више десетина хиљада ловаца, који имају више комада наоружања по члану“, рекао је Салкић.

По његовим ријечима, и грађани РС приватно посједују велику количину оружја.

„Успостављањем Центра за обуку у Залужанима, у чију су изградњу и реконструкцију уложени милиони, евидентно је да предсједник ентитета има неке скривене и резервне планове. Прича о демилитаризацији је за јавну употребу и с циљем гашења Оружаних снага БиХ, а не са стварним циљем да овдје влада трајни мир. Јер, ове активности које сам побројао, показују супротно од јавног иступа предсједника РС“, закључио је Салкић.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар