Вијести Странке

Шаровић: СДС ће дати пуни допринос очувању интегритета и аутономије Српске

„НАШ ОДНОС ЈЕ ПОТПУНО НЕГАТИВАН ПРЕМА НАМЕТАЊУ САНКЦИЈА И КАЖЊАВАЊУ ПОЈЕДИНАЦА“
  • ОХР је требало да се затвори са Валентином Инцком и да БиХ даље кораке ка ЕУ чини без високог представника.  Чекамо да видимо шта ће да каже Савјет безбједности. Врло је неизвјесно како ће Русија реаговати и због тога не представљамо долазак Кристијана Шмита као готову ствар, с обзиром да имамо још ту једну степеницу

МИРКО Шаровић, лидер СДС, изјавио је да ће та странка дати пуни допринос очувању интегритета, стабилности, опстојности, безбједности и аутономије Републике Српске коју има у складу са Дејтонски споразумом, снажно се противећи било каквом нарушавању загарантованих права.

Шаровић је након сједнице Предсједништва СДС-а, рекао новинарима у Источном Сарајеву да је јучерашњи састанак делегације Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем био врло користан, те да је протекао у пристојној атмосфери.

“Не мислим да смо се око свега сложили, било је и сучељавања мишљења, али мислим да је општи утисак да смо наишли на разумијевање код предсједника Србије”, рекао је Шаровић.

Он је навео да је предсједник Србије изнио своје размишљање о ситуацији у цијелом региону, не само у БиХ, а делегација Српске свој став о томе шта ће се дешавати када су у питању политичке и друге прилике у Републици Српској и цијелој БиХ у контексту доласка високог представника што је, како каже, вјероватан исход у наредним мјесецима.

Шаровић је истакао да је данашња сједница Предсједништва СДС-а била прилика да обавијести чланове о исходима састанка с обзиром на акутелност теме.

Он каже да је ОХР требало да се затвори са Валентином Инцком и да БиХ даље кораке ка ЕУ чини без високог представника, али да се десио овај обрт за који су, како тврди, криве домаће власти.

“Ми чекамо да видимо шта ће да каже Савјет безбједности. Врло је неизвјесно како ће Русија реаговати у овом случају и због тога не представљамо долазак Кристијана Шмита као готову ствар, с обзиром да имамо још ту једну степеницу, иако се у већини земаља ЕУ то третира као завршена ствар”, рекао је Шаровић.

Он очекује да Србија заузме став и позицију коју има спрам Дејтонског мировног споразума, те да ће водити рачуна о стварима које ће да слиједе.

“Надамо се да ће и са новим високим представником, уколико до тога дође, главне теме бити економске, развој инфараструктуре, демократизације друштва, борба против корупције и слично”, додао је Шаровић.

Он је навео да је неприхватљиво да се данас у БиХ поново намећу санкције и кажњавају појединци.

Не знамо да ли ће доћи до такве ситуације, али уколико дође наш однос према томе је потпуно негативан”, поручио је Шаровић.

Предсједник СДС-а каже да Републику Српску исто воле и они који су у позицији и опозицији, те да је потребно сјести и заједнички разговарати о важним питањима.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар