Вијести Свијет

Шелби: САД и Русија јесу такмаци, али не морају бити непријатељи

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КОНГРЕСА САД У МОСКВИ РЕКАО ДА СЕ НАДА „НОВОМ ДАНУ“ У ОДНОСИМА ДВИЈЕ ЗЕМЉЕ

АМЕРИЧКИ сенатор Ричард Шелби, који предводи делегацију Конгреса САД у посети Русији, рекао је данас да се нада „новом дану” у обнови односа између Русије и САД.

Шелби, републиканац из Алабаме, састао се са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим у Москви, двије недеље уочи планираног састанка предсједника САД и Русије у Хелсинкију, преноси данас АП.

„Дошли смо овдје схватајући да су нам односи напети, али би односи САД и Русије могли бити бољи јер имамо неке заједничке интересе по свијету на којима би, надам се, могли заједно да радимо”, рекао је Шелби Лаврову на почетку састанка.

Амерички сенатор је истакао да САД и Русија „јесу такмаци, али не морају бити непријатељи”.

Раније данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да би руски предсједник Владимир Путин и амерички предсједник Доналд Трамп могли да се састану тет-а-тет, без својих помоћника, уочи почетка званичног самита 16. јула.

Шелби је изразио наду да ће тај самит бити „почетак, можда, новог дана”.

„Мораћемо да чекамо и видимо како ћемо даље, али признајемо да је свијету боље, вјерујем, ако Русија и САД имају мање тензија”, закључио је амерички сенатор.

Он је нагласио да на Русију треба гледати као на суперсилу.

Лавров је честитао конгресменима предстојећи Дан независности у САД, изразивши „истинску наду да ће ова посјета симболизовати обнову односа између два парламента”.

Касније данас, конгресмени треба да се састану са колегама у руском парламенту.

Руске државне новинске агенције навеле су да се амерички конгресмени надају и састанку с Путином, али је Песков рекао да такав састанак није у плану.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар