Вијести РС и матица

Шиптарска скупштина у Приштини осудила „геноцид у Сребреници“

ПОСЛАНИЦИ СРПСКЕ ЛИСТЕ ПРЕТХОДНО НАПУСТИЛИ СЈЕДНИЦУ
  • Написала да су оружане снаге босанских Срба, потпомогнуте и подржане тадашњим режимом Републике Србије, 11. јула 1995. године, плански убиле више од 8.000 Бошњака, силовале велики број жена, присилно протјерале више од 25.000 старијих особа, жена и дјеце“

СКУПШТИНА самопроглашеног Косова данас је усвојила резолуцију којом „осуђује геноцид у Сребреници у јулу 1995. године“.

Претходно су посланици Српске листе напустили сједницу Скупштине.

Позивајући се на више међународних докумената и резолуција о људским правима те оним о Сребреници, међу којима је и Резолуција косовске скупштине, донесена на данашњи дан 2005. године, у документу се истиче да су „након насилне окупације Сребренице, која је била заштићено подручје УН-а, оружане снаге босанских Срба, потпомогнуте и подржане тадашњим режимом Републике Србије, 11. јула 1995. године, плански убиле више од 8.000 Бошњака, силовале велики број жена, присилно протјерале више од 25.000 старијих особа, жена и дјеце“.

Резолуцијом се најоштрије осуђује „свака тенденција намјерног и јавног негирања геноцида у Сребреници с циљем оцрњавања жртава и прикривања мотива почињених злочина“.

У закључцима се косовска влада и друге институције позивају да одају почаст жртвама Сребренице, а подсјећа се да је и европски парламент 11. јули прогласио Даном сјећања на геноцид у Сребреници.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар