Вијести Свијет

Шмит: Рад Хашког суда од непроцјењиве важности за људе у БиХ и широм свијета

ИЗЈАВИО ДА ГРАЂАНИ БиХ ИМАЈУ ПРАВО НА МИРАН СУЖИВОТ И ДА – ЗНАЈУ ШТА СЕ ДЕСИЛО

РАТКО Младић један је од најодговорнијих за масакре који су се догодили у Босни и Херцеговини почетком деведесетих година – изјавио је Кристијан Шмит.

Горко искуство је да су ратни злочини и геноцид били могући у Европи крајем 20. вијека. Тада је међународна заједница оклијевала предуго прије интервенције у ратовима у бившој Југославији. Тек је након геноцида у Сребреници у јулу 1995. међународна заједница интервенисала, омогућивши Дејтонски мировни споразум крајем 1995. године”, рекао је Шмит.

Оцијенио је да је рад Хашког суда за ратне злочине од непроцјењиве важности за људе у Босни и Херцеговини, а такође и за људе широм свијета.

“Овај суд ставља до знања да за ратне злочине не могу постојати оправдања. Без строгог прогона починилаца и без отвореног приступа не може бити дугорочне стабилности. Ријеч је о индивидуалној одговорности за злочине против човјечности, посебно за геноцид, без обзира на поријекло, ранг или друге изговоре, за оно што геноцид јесте: чисто брутално нехумано насиље. За то не постоји оправдање”, рекао је Шмит.

Он је навео да “сви грађани Босне и Херцеговине имају право на миран суживот и имају право да знају шта се десило и да у будућности неће бити насиља, терора и разарања”.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар