Vijesti Svijet

Snouden: Saudijce je na Kašogija mogla navesti izraelska kompanija Grupa NSO

„POSTOJI VEZA IZMEĐU NJENOG SOFTVERA PEGASUS I UBISTVA U SAUDIJSKOM KONZULATU U ISTANBULU“

UZBUNJIVAČ Edvard Snouden, bivši programer američke Nacionalne bezbjednosne agencije, koji se nalazi na listi traženih lica u SAD a ima utočište u Rusiji, rekao je da postoji veza između ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i saudijskog korišćenja softvera Pegasus izraelske kompanije Grupa NSO čije je sedište u Hercliji kraj Tel Aviva.

Snouden je tu kompaniju okarakterisao kao „najgoru od najgorih” među kompanijama koje se bave sajber nadgledanjem, rekavši da je „ceo biznis zasnovan na ideji razvoja sredstava za digitalnu krađu”.

On je rekao da postoji razlog zbog koga vjeruje da je Pegasus softver povezan s ubistvom Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

„Kako su znali koje su mu namjere? Kako su odlučili da je on neko protiv koga moraju da djeluju, da je vrijedan rizika?”, upitao je Snouden, dodavši da su telefon i kontakti jednog Kašogijevog prijatelja bagovani korišćenjem softvera koji je kreirala izraelska kompanija ali da se ne zna lanac posljedica jer kompanija to nikada neće komentarisati.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar